Κορύφωση της κακοκαιρίας «Φίλιππος» αναμένεται σήμερα με τις περιοχές της Εύβοιας της Αττικής της Βοιωτίας και της Κρήτης να δέχονται το πιο σφοδρό κύμα του χιονιά.

Ήδη από το πρωί χιονίζει στα ανατολικά ηπειρωτικά και από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια, ενώ οι περιοχές που επηρεάζονται αρκετά έντονα είναι η ανατολική και νότια Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Χαλκιδική, η Εύβοια, η Αττική, η Βοιωτία η κεντροανατολική Πελοπόννησος και η Κρήτη. Ήδη από χθες, όπου ο καιρός έδειξε μια μικρή βελτίωση, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απεύθυνε ισχυρή σύσταση για αποφυγή όλων των μη απαραίτητων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο. Παράλληλα η σύσταση που υπάρχει προς όλους τους οδηγούς που κινούνται σε αυτές τις περιοχές να έχουν εφοδιαστεί με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ακόμη η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή για όσους κινούνται σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, καθώς και στους κεντρικούς οδικούς άξονες που οδηγούν προς τη βορειοανατολική Αττική.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις και όπως αναφέρει το meteo.gr για σήμερα αναμένονται πυκνές κατά περιόδους χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην Ανατολική Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, αλλά και στα νησιά των βορείων Κυκλάδων και στα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Κρήτης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 6 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως 0 βαθμούς), -3 έως 7 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 0 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -6 έως 2 βαθμούς), 0 έως 6 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, -2 έως 5 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 3 έως 8 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Νεφώσεις με πιθανότητα χιονόνερου στα παραθαλάσσια και τοπικών ασθενών χιονοπτώσεων στα βόρεια και ανατολικά, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα επηρεάσουν και τα υπόλοιπα τμήματα του νομού από το μεσημέρι αναμένεται σήμερα στην Αττική. Εξασθένηση των φαινομένων προβλέπεται από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς μέτριους 4-5 μποφόρ.

Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών ασθενών χιονοπτώσεων κυρίως στα γύρω ορεινά και τοπικά παγετό τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Τι ώρα θα έχουμε τις πυκνές χιονοπτώσεις

Όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες μελέτες τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν με όλη τους τη δύναμη από τις 12:00 το μεσημέρι και έως τις 21:00 χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχουμε νωρίτερα χιονοπτώσεις και χιονοστρώσεις. Άλλωστε εκεί βλέπουν οι ειδικοί επιστήμονες την «συνάντηση» των ΒΔ ανέμων από το Αιγαίο με τους Δυτικούς από την ηπειρωτική χώρα προκαλώντας τα έντονα φαινόμενα.

Στυλιανίδης για την επέλαση του «Φίλιππου»: Θα είναι μία σύντομη αλλά έντονη κακοκαιρία, να μην την υποτιμήσουμε

Δηλώσεις ενόψει της ραγδαίας επιδείνωσης που αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ώρες ο καιρός έκανε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, στην ευρεία σύσκεψη που προηγήθηκε κρίθηκε σκόπιμο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, καθώς η μετεωρολόγοι προβλέπουν ραγδαία επιδείνωση σε πολλές περιοχές και σημειώνουν ότι ο Μάρτιος είναι απρόβλεπτος. Η κακοκαιρία επιμένει και αυριο και γι’ αυτό απαιτείται προσοχή. Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τη Μακεδονία και θα κατευθυνθούν νοτιότερα. Σε ετοιμότητα είναι όλες οι δυνάμεις, κυρίως στις περιοχές που θα επικεντρωθούν τα φαινόμενα. Ισχυρή σύσταση να μην γίνονται μη αναγκαίες μετακινήσεις. Και όσοι είναι αναγκαίο, να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πώς τις τοποθετούν. Η σύσταση είναι ιδιαίτερα ισχυρή στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής και στους δρόμους που οδηγούν προς τα εκεί.

Θα απαγορευτεί από το πρωί η είσοδος στην Αττική Οδό και τη Νέα Οδό των βαρέων οχημάτων. Θα ενεργοποιηθεί και το 112 για την αποστολή μηνυμάτων. «Φαίνεται να είναι μία έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία που ενδεχομένως να έχει επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε» τόνισε.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες

Στο μεταξύ από νωρίς σήμερα το πρωί απαγορεύεται εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού. Όσον αφορά τα μέσα μεταφοράς στην Αττική, σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ο ΟΑΣΑ θα είναι σε ετοιμότητα να προσαρμόσει τα δρομολόγια των λεωφορείων, του ηλεκτρικού και του τραμ, ανάλογα με την κατά τόπους ένταση του φαινομένου. Επισημαίνεται ότι από την αρχή της βάρδιας δεν θα κυκλοφορούν αρθρωτά λεωφορεία. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και από τους φορείς διαχείρισης μέσων μαζικής μεταφοράς.

«Φαίνεται να είναι μία έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία που ενδεχομένως να έχει επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής.

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική

Ειδικότερα, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής αποφασίστηκαν οι εξής κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής θα εφαρμοσθούν οι ακόλουθες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Α. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 06.00 ώρα της 12/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Β. Πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, καθώς και αρθρωτών λεωφορείων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από την 06.00 ώρα της 12/3/2022 έως ύφεσης των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δ.Π.Λ. Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

Οχήματα οδικής βοήθειας
Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
Οχήματα εκτάκτου ανάγκης
Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις δύνανται να παραταθούν ή να μειωθούν και πέραν των καθορισμένων ωρών, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

Η Νέα Οδός ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα

Παράλληλα, η Νέα Οδός ανακοίνωσε την απαγόρευση Κυκλοφορίας Βαρέων Οχημάτων από Α/Κ Καλυφτάκη, από τις 06:00 της 12ης Μαρτίου, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, εντός ορίων νομού Αττικής, και στο Νομό Βοιωτίας

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς ότι, σύμφωνα με την υπ ’αριθμόν 19833 απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, «για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων», τίθεται σε ισχύ, από τις 06:00 της 12ης Μαρτίου , διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. και ειδικότερα από το ύψος του Ανισόπεδου Κόμβου (Α/Κ) Καλυφτάκη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στο Νομό Βοιωτίας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Παρακαλούμε όλους τους επαγγελματίες οδηγούς να συμμορφωθούν με τις εντολές της Τροχαίας.

Παράλληλα υπενθυμίζουμε στους οδηγούς IX για λόγους ασφαλείας:

• Να αποφύγουν μετακινήσεις κατά τη διάρκεια έντασης των φαινομένων. Ενημέρωση για την κατάσταση μπορούν να λάβουν καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών της εταιρίας στο 22950 26900

• Αν χρειαστεί να μετακινηθούν να έχουν τοποθετήσει στο όχημα τους αντιολισθητικές αλυσίδες

• Να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί καθώς σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, λόγω σφοδρότητας των φαινομένων, η ορατότητα είναι περιορισμένη

Σχετικά με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων υπενθυμίζουμε ότι:

• Οι αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς.

• Η ταχύτητά μας με χρήση αλυσίδων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 30 χλμ. / ώρα.

• Οι αλυσίδες είναι σωστά τοποθετημένες όταν δείχνουν και είναι τεντωμένες.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και στη Θεσσαλονίκη

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, θα ισχύσει από αύριο στις 6 το πρωί και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το 484ο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου).

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 471o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

-τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας,

- τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)

-τα οχήματα οδικής βοήθειας,

-τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,

-τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.).