Στο νέο «χάρτη» υγείας που θα προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες μέσα από τις νέες τεχνολογίας, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που έγινε με αφορμή την παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ «Ψηφιακή Υγεία και Real World Data στην Ελλάδα: Ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία» ο κ. Κωτσιόπουλος εστίασε στα νέα εργαλεία, όπως το hospital at home και το Home Care, καθώς και στον κρίσιμο ρόλο του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην πληροφορική, που χρειάζεται για τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό νοσοκομείο.

«Καθώς έχει ωριμάσει η στρατηγική για την ψηφιακή υγεία στη χώρα μας, πιστεύω ότι είναι τώρα η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο επιστημονικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Real World Data και τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα προάγει την έρευνα και την καινοτομία, θα αυξάνει την προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και θα προστατεύει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών» είπε ο κ. Κωτσιόπουλος δίνοντας το στίγμα του νέου ΕΣΥ.

Το ψηφιακό περιβάλλον της χώρας

«Έχουμε κάποιες βάσεις δεδομένων και σήμερα υπάρχει η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα που παραμένουν, δυστυχώς, αναξιοποίητα. Για παράδειγμα από την ψηφιακή πλατφόρμα για το εμβόλιο και το μητρώο του Covid-19, είχαμε τα απαραίτητα δεδομένα για να μπορέσουμε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για την πορεία της πανδημίας.

Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει έμφαση σε τρείς άξονες:

Στην ενοποίηση των δεδομένων.
Στα Εθνικά αποθετήρια που θα συλλέγουν αυτά τα δεδομένα.
Στο Εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας. Εάν δεν υπάρξει αυτό τότε όλη η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Υπάρχουν νέες πήγες δεδομένων όπως:

Ο εθνικός ψηφιακός ιατρικός φάκελος που θα συλλεγεί δεδομένα από πολλές πηγές π.χ. από τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τους ιατρούς της ΠΦΥ κλπ.
Το εθνικό μητρώο καρκίνου που λείπει από τη χώρα μας, όμως ήδη το τεχνικό δελτίο είναι έτοιμο.
Και ένα ογκολογικό πληροφοριακό σύστημα που θα συλλέγει δεδομένα, εξειδικευμένα για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Το πιο ουσιαστικό είναι να ολοκληρωθεί η συγγραφή των τεχνικών δελτίων εντός των επομένων εβδομάδων, να κατατεθούν ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους βασικούς πυλώνες. Όπως π.χ ο ιατρικός φάκελος που συμπεριλαμβάνει πολλά έργα, που μπορούν να δημοπρατηθούν εντός της χρονιάς που διανύουμε. Για παράδειγμα η συγγραφή του τεχνικού δελτίου του καρκίνου που ολοκληρώνεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα και είμαστε αρκετά σίγουροι, ότι θα μπορούμε να προκηρύξουμε αυτό το έργο μέσα στο 2022, που είναι πολύ σημαντικό για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Μέσα στους επομένους μήνες θα δείτε ότι θα προκηρυχθούν πολλά έργα όπως η τηλεϊατρική που επίσης έχει ωριμάσει.
ΕΣΥ: Χάρτης Υγείας με καινοτόμες υπηρεσίες

Το homecare και το hospitalathome είναι δυο νέες υπηρεσίες που θα υποστηριχθούν από την ψηφιακή τεχνολογία και την τηλεϊατρική και θα δώσουν την ευκαιρία σε νέες υπηρεσίες υγείας να αναπτυχθούν από το σπίτι, μακριά από το νοσοκομείο. Αυτά θα γίνουν σε πιλοτικό επίπεδο και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ένας νέος διαφορετικός χάρτης υγείας που θα έχει τέτοιες νέες καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι ασφαλέστερες για τον ασθενή, οικονομικότερες για το κράτος και ποιοτικότερες. Άρα λοιπόν η τεχνολογία μας δίνει νέες ευκαιρίες.
Ανθρώπινο δυναμικό

Όλη αυτή η συζήτηση για την τεχνολογία, όμως, θα πρέπει να ξεκινάει από το ανθρώπινο δυναμικό και όχι να τελειώνει σε αυτό. Γιατί απλά το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που θα υλοποιήσει τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό νοσοκομείο.

Άρα λοιπόν θα πρέπει να τους εμπλέξουμε σε όλα τα στάδια των συζητήσεων. Για να είμαι ειλικρινής το ανθρώπινο δυναμικό, έτσι όπως το βλέπω εγώ, χρειάζεται πολύ δουλειά για να μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις νέες τεχνολογίες. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι σήμερα εργάζονται ελάχιστοι επιστήμονες στον τομέα της τεχνολογίας δηλαδή στο e-health. Οι άνθρωποι της πληροφορικής στα νοσοκομεία είναι ελάχιστοι. Είναι πραγματικά ένα μεγάλο ερώτημα πως θέλουμε να υλοποιήσουμε όλα αυτά, όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό σε αυτό το κρίσιμο κομμάτι.

Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικά όταν ήμουν CΙO ( Chief Information Officer) σε ένα μικρό νοσοκομείο στην Αγγλία είχα 100 στελέχη που δουλεύαν στο e-health. Ο «Ευαγγελισμός» έχει τέσσερις! Άρα θα πρέπει να δούμε το κομμάτι της στελέχωσης.

Μιλάμε για μητρώα ασθενών και ξεχνάμε ότι κάποιος πρέπει να καταχωρήσει αυτά τα στοιχεία στα μητρώα. Δεν μπορούμε να φορτώνουμε το γιατρό και με άλλες δουλειές, γιατί αυτός ο άνθρωπος ποτέ δεν θα καταχωρίσει τα στοιχεία που θέλουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε τις λύσεις με τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό ίσως μπορεί να είναι μια μορφή συνεργασίας με δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να μπορούν να υπάρξουν αυτοί οι επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία που θα καταγράφουν τα δεδομένα που χρειαζόμαστε. Δεν είναι μια απλή άσκηση που μπορεί να γίνει από ένα γιατρό που έχει χίλιες άλλες δουλειές. Και είναι μια τεράστια κουβέντα που μας δίνει αφορμή για μια νέα συζήτηση πάνω στα ζητήματα που αναδεικνύει η μελέτη του ΙΟΒΕ».