Έντονος προβληματισμός υπάρχει στον ξενοδοχειακό κλάδο και στον τουρισμό για τις συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος και οι επιπτώσεις του, στην καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με τους παράγοντες του τουριστικού κλάδου οι συνέπειες του πολέμου που συνεχίζεται και το κύμα ακρίβειας που αναμένεται να πλήξει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην προσέλευση των τουριστών στην χώρα μας.

Αρκετές από τις οικογένειες που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Κεντρική και στην Δυτική Ευρώπη, δύσκολα θα πάρουν την απόφαση να πάνε διακοπές το φετινό καλοκαίρι, έχοντας να αντιμετωπίσουν ένα κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και στα τρόφιμα που ακόμα κάνεις δεν γνωρίζει που μπορεί να φτάσει και ποιο θα είναι το τέλος του.

«Σε συνθήκες πολέμου το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται κανείς είναι οι καλοκαιρινές τους διακοπές» τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

Ο πόλεμος λοιπόν σε περίπτωση που θίξει την μέση ευρωπαϊκή οικογένεια που αποτελεί την ραχοκοκαλιά του ελληνικού τουρισμού θα φέρει σημαντική μείωση στον τουρισμό της χώρας, σε μία περίοδο που αυτός προέρχεται από δύο χρόνια πανδημίας, με τις μεγάλες ζημίες που έφερε αυτή σε όλο τον τουριστικό κλάδο.

«Περιμέναμε ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας να τα πάμε καλύτερα φέτος και υπήρχαν ορισμένα στοιχεία που μας άφηναν ελπίδες για αυτό. Όμως οι ελπίδες μας αυτές εξανεμίζονται σε ότι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό».

Στάνταρ η απώλεια τριών αγορών

Eιδικά για τη Δυτική Ελλάδα ο πόλεμος φέρνει την απώλεια της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς, αλλά και της Λευκορωσίας. «Το 20% με 30% των επισκεπτών που έρχονταν στην Δυτική Ελλάδα από τον εισερχόμενο τουρισμό ήταν από αυτές τις τρεις χώρες, τα χρόνια πριν από την πανδημία.

Είναι βέβαιο ότι και τις τρεις αυτές αγορές, κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν, δεν θα τις έχουμε  το φετινό καλοκαίρι» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος. Το θέμα είναι αν έχουμε τις υπόλοιπες αφού αν ο πόλεμος συνεχιστεί σίγουρα θα επηρεάσει και τις τουριστικές αγορές των Βαλτικών χωρών, αλλά και της Κεντρικής Ευρώπης.