Το κύμα της ακρίβειας και οι συνεχείς ανατιμήσεις δεν αφορούν μόνο τα καύσιμα και την ενέργεια, αλλά επηρεάζουν και την αγορά τροφίμων, με τις τιμές στα ράφια των προϊόντων των σούπερ μάρκετ να αλλάζουν συνεχώς και όλες τις φορές προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς οι παραγγελίες που πήραν από τους προμηθευτές τους για να γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ ήταν πάνω σε σύγκριση με την προηγούμενη παραγγελία τους, κατά 10% με 20%, ανάλογα με το είδος.

Το τελευταίο διάστημα οι ανατιμήσεις είναι συνεχείς σε τρόφιμα όπως τα μακαρόνια, τα ζυμαρικά διαφόρων ειδών, τα όσπρια και το ρύζι. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς οι ανατιμήσεις όμως αφορούν μία γενικότερη τάση στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και σε αυτήν δεν υπάρχουν εξαιρέσεις.

Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να απορροφήσουν τα σούπερ μάρκετ και οι αλυσίδες τροφίμων κάποιες από τις αυξήσεις αυτές, είναι πρακτικά αδύνατον να το πετύχουν και έτσι το βάρος πέφτει στην τσέπη του καταναλωτή, αλλά και στα ταμεία αφού η αγοραστική δύναμη τους έχει παρουσιάσει ήδη μία πτώση.

Όλα αυτά σε μία χρονική περίοδο που ακόμα δεν έχουν φανεί οι συνέπειες του πολέμου, των κυρώσεων προς την Ρωσία, τις απαντήσεις της τελευταίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις επιπτώσεις που αναμένεται να φέρει και στην αγορά η έλλειψη συγκεκριμένων αγαθών.

Μέχρι ώρας βασικός λόγος του κύματος ακρίβειας που χαρακτηρίζει την αγορά τροφίμων παραμένει η ενέργεια, τα καύσιμα και το μεταφορικό κόστος, όπως και η άνοδος των τιμών στις πρώτες ύλες σε αρκετά προϊόντα.