Η ΚΕΔΗΠ - Καρναβάλι Πάτρας συνδιοργανώνει με το InArts/ Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών, που στεγάζεται στο χώρο του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, του οποίου υποστηρίζει τη διδακτορική́ και μεταδιδακτορική́ έρευνα  (https://inarts.eu/) και με την αρωγή του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών με ειδικότητα την Συντήρηση Έργων Τέχνης - Αποκατάστασης του 9ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ., του 1ου Ε.Κ. ΠΑΤΡΑΣ και εθελοντών από την Ελλάδα και τον κόσμο το εικαστικό event «Η Κυρία των Τιμών και η Μεγάλη Γιορτή», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί  με άξονα το Καρναβάλι της Πάτρας καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εκτός καρναβαλικής περιόδου. 

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος του event, Αριστομένης Χατζήπαπας: «Η εκδήλωση με εικαστικό και πολιτισμικό χαρακτήρα συνθέτει μια πρωτοποριακή πρόταση για τη πόλη της Πάτρας, για το Καρναβάλι, για τις εικαστικές τέχνες αλλά και την εκπαίδευση. Επαναφέρει έναν ξεχασμένο χαρακτήρα/ σύμβολο στο αφήγημα του Καρναβαλιού, την “Κυρία των Τιμών”, για να ενταχθεί και να μείνει στον θεσμό. Παράλληλα, αναπτύσσεται η σχέση της δημόσιας εκπαίδευσης με τον πολιτισμό, τονίζοντας τη σημαντική θέση της δημιουργικότητας στην παιδεία των πολιτών, καθώς και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την πραγματική ζωή». 

Όπως συμπληρώνει η συνυπεύθυνη του event Βασιλική Ανδρικοπούλου: « “Η Κυρία των Τιμών”, συμβολίζει την άγνωστη Ελληνίδα γυναίκα ως δημιουργό τέχνης η οποία μεταλαμπάδευσε την πολιτισμική μας ταυτότητα μέσα στον χρόνο. Στοιχείο έμπνευσης (πηγή) αποτέλεσε η λαϊκή κεντητική και συγκεκριμένα η σταυροβελονιά. Σκοπός του event είναι η ενίσχυση της γυναικείας φιγούρας στο Καρναβάλι της Πάτρας και ταυτόχρονα ένας φόρος τιμής στη γυναίκα του τότε». 

Τα ερωτήματα που τίθενται, είναι:

  • Μπορεί να δοθεί μια νέα διάσταση στην σχεδίαση χαρακτήρων (character design);
  • Ποια η εικαστικότητα του καρναβαλιού της πόλης μας; 
  • Η Πολιτισμική μας ταυτότητα, η παράδοση και το σήμερα, ποια σχέση μπορεί να έχουν; 
  • Μπορεί άραγε η τέχνη να µην κατασκευάζει απλώς θεατές, αλλά να τους εμπλέκει ως οργανικά µέλη στη δημιουργική διαδικασία της;
  • Ποια η θέσης της γυναίκας ως δημιουργός τέχνης στο σήμερα; 

Δράσεις που θα λάβουν χώρα:

1.Διευρυμένο εικαστικό έργο που αποτελείται από μια διεθνή συμμετοχική δράση κι ένα πολύτεχνο έργο.

2.Δημιουργία λαϊκού μύθου/σενάριο.

3.Συμμετοχικά εργαστήρια.

4.Ομιλίες.

5.Εκπαιδευτική πολιτιστική πρόταση για τη δημιουργία μαθητείας με ειδικότητα τη Συντήρηση έργων τέχνης για το καρναβάλι της Πάτρας.

6.Έκθεση του event κ.α. 

Χρονική διάρκεια: Μάρτιος 2022 έως Φεβρουάριος 2023.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 

Υπεύθυνος Event & Εικαστικού Έργου (Σύλληψη, Σχεδίαση, Μελέτη): Αριστομένης Χατζήπαπας/ Εικαστικός καλλιτέχνης, Εκπαιδευτικός, Ερευνητής, (Ομιλητής/ Γλυπτική άρματος/ Video art/ Ανάπτυξη Εκπαιδευτικής πολιτιστικής πρότασης). 

Συνυπεύθυνη Event: Βασιλική Ανδρικοπούλου (Σεναριογράφος, σύλληψη ιδέας και ανάπτυξη σεναρίου για το εικαστικό έργο/ Εργαστήριο συγγραφής σεναρίου). 

Συνεργάτες 

1.Τηλιγάδης Κωνσταντίνος: Αναπληρωτής Πρόεδρος Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Διευθυντής ΠΜΣ «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή», (3D Ψηφιακός σχεδιασμός μακέτας άρματος).

2.Παπαθεοδώρου Δήμητρα: Εικαστικός, Εκπαιδευτικός, Mail artist, (Ομιλήτρια/ Εργαστήριο Mail art/ Project Mail art). 

3.Κωσταντίνος Μηνάς: Αγιογράφος, Ζωγράφος, Συντηρητής έργων τέχνης (Υπεύθυνος εικαστικών τεχνικών θεμάτων).

4.Δημήτριος Κωλέτης: Καθηγητής και Σχεδιαστής κοσμήματος, (Σύμβουλος εικαστικών τεχνικών θεμάτων). 

5.Ιωάννα Τόλια: Μουσικός (Σχεδίαση ήχου). 

6.Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου: Δημοσιογράφος, φοιτήτρια Ιστορίας Τέχνης (Ομιλήτρια/ Υπεύθυνη επικοινωνίας/ Έρευνα υλικού). 

7.Μαριεύα Καραχάλιου: Σχεδιάστρια μόδας (Σχεδίαση στολών/ Ομιλήτρια/ Εργαστήριο δημιουργίας ρούχων-κολεξιόν). 

8.Φωτεινή Παπαρροδοπούλου: Γραφίστρια, εκπαιδευτικός (Υπεύθυνη Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και Γραφικού Σχεδιασμού). 

9.Νάνσυ Σαράντη: Φυσικός, Ερευνήτρια, (Βοηθός σεναριογράφου/ Βασική συνεργάτιδα του event).

Οι συντελεστές συμμετέχουν αφιλοκερδώς. 

Σελίδα Fb: https://www.facebook.com/Η-Κυρία-των-Τιμών-101282195832512 

Instagram: h_kyria_twn_timwn