Μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να λειτουργήσει Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, εντός των φυλακών του Αγίου Στεφάνου, στην Πάτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι χώροι που θα φιλοξενήσει την νέα εκπαιδευτική δομή εντός του σωφρονιστικού καταστήματος,  είναι έτοιμοι, δίπλα από το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό την λειτουργία του.

Αυτό που αναμένουν στις φυλακές για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το όλο θέμα έχει να κάνει με την πρόσληψη του ειδικού συμβούλου εκπαίδευσης που είναι να γίνει από το υπουργείο Παιδείας.

Κάτι που ακόμα περιμένουν στον Άγιο Στέφανος. Ο ειδικός σύμβουλος, σε συνεργασία με την διεύθυνση του δημοσίου ΙΕΚ στην Πάτρα θα είναι αυτός που θα καταρτίσει τις ειδικότητες και τα τμήματα που είναι να δημιουργηθούν, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες της αγοράς.

Το σίγουρο είναι ότι η δημιουργία ενός ΙΕΚ εντός των φυλακών του Αγίου Στεφάνου θα είναι ένα τεράστιο εφόδιο για τους κρατουμένους, έχοντας πλέον μια επαγγελματική κατάρτιση όταν αποφυλακιστούν.

Στόχος του όλου εγχειρήματος για τους κρατουμένους είναι να αφήσουν πίσω τους την παραβατικότητα και να ζήσουν μία κανονική ζωή όταν βγουν από την φυλακή. Στην ίδια κατεύθυνση οι φυλακές του Αγίου Στεφάνου έχουν την πρόθεση να δημιουργήσουν εντός του σωφρονιστικού καταστήματος και ένα δημοτικό σχολείο.

Ένα σχολείο που θα βοηθήσει το ποσοστό των αναλφάβητων κρατουμένων στην μετέπειτα ζωή τους αφού ένα σημαντικό μέρος των κρατουμένων είναι πρόσφυγες και αλλοδαποί που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι κρατούμενοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκπαιδευτικές δομές που λειτουργούν εντός των φυλακών, έχοντας μεγάλη δίψα για μάθηση και γνώση. Απόδειξη είναι οι δεκάδες αιτήσεις που γίνονται κάθε χρόνο για συμμετοχή στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.