Κι ξαφνικά μετά το καρναβάλι, χωρίς καλά – καλά να έχουν περάσει πέντε ή και δέκα μέρες, τα κρούσματα στην Αχαΐα, κόντεψαν να φτάσουν τα 1.000, με βάση τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Τα θετικά κρούσματα από τον κόσμο που κατέβηκαν στο κέντρο της Πάτρας για να διασκεδάσει και να περάσει καλά, είτε στους δρόμους και στις πλατείες, είτε σε μαγαζιά και σε χορούς, διαδέχεται το ένα το άλλο. 

Οι φόβοι οπότε των γιατρών και των επιστημόνων επιβεβαιώνονται μέσα από την αύξηση των κρουσμάτων που υπάρχει στην Αχαΐα, αλλά και μέσα από τα συνεχόμενα τηλεφωνήματα που δέχονται οι γιατροί τις τελευταίες ώρες από άτομα που ασθένησαν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, οι συνέπειες του καρναβαλικού τριημέρου, της κοσμοσυρροής και των όσων έγινα στην Πάτρα στο πλαίσιο της γιορτής, φάνηκαν αρκετά πιο νωρίς από το αναμενόμενο.

«Το γεγονός αυτό δείχνει το γενικότερο κλίμα χαλάρωσης που επικράτησε το τριήμερο και ότι δεν έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι ούτε στους εξωτερικούς χώρους, που δεν αποφεύχθηκε το αδιαχώρητο, ειδικότερα στο κέντρο της πόλης, ούτε στους κλειστούς χώρους και στα μαγαζιά. 

Υπήρξαν αρκετές εστίες υπέρ μετάδοσης, κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού και αυτό εξηγεί την τόσο γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων. Οπότε θα πληρώσουμε όπως φαίνεται τις συνέπειες αυτές. 

Ήδη τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια αυξημένη προσέλευση στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, κάτι που σημαίνει ότι αρκετός κόσμος σε αντίθεση με το ότι θέλουμε να πιστεύουμε, δεν περνάει την Όμικρον τόσο εύκολα».

Τι πρέπει να κάνουν όσοι καρναβαλίστηκαν

Τι πρέπει να κάνει τώρα ένα άτομο που συμμετείχε ενεργά στο καρναβάλι, με την έννοια ότι κατέβηκε στο κέντρο, πήγε στα μαγαζιά και σε χορούς και γενικότερα ήρθε σε επαφή με αρκετό κόσμο;

«Θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ένα τεστ μοριακού ελέγχου ή rapid τεστ και να αποφύγει τις επαφές με μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, με τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί» τονίζει η κ. Μαστοράκου, επισημαίνοντας ότι εκτός από περιστατικά covid, υπάρχουν και αρκετά περιστατικά γρίπης που χρειάζονται με εντελώς διαφορετική θεραπεία.

«Σε γενικές γραμμές είναι ανάγκη να καταλάβει ο κόσμος ότι μπορεί ακόμα και τα μέτρα να χαλαρώσουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με την πανδημία και τον κορωνοϊό. Χρειάζεται οπότε να δείξουμε την ανάλογη προσοχή».

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κ. Μαστοράκου, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα δούμε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, σε Πάτρα και Αχαΐα, αλλά και σε διάφορες περιοχές που έφεραν κόσμο τις μέρες αυτές στην πρωτεύουσα του καρναβαλιού.