Ένα καταφύγιο ζώων στο Βέλγιο φιλοξενεί πλέον δύο νεαρά λιοντάρια που απομακρύνθηκαν από την Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται.

Είναι δίδυμα και ονομάζονται Τσαρ και Τζαμίλ. Γεννήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 και επρόκειτο να μεταφερθούν στο Βέλγιο τον Μάιο, αφού οι ουκρανικές αρχές τα κατάσχεσαν από ιδιώτες που τα είχαν κακομεταχειριστεί.

Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στη χώρα σήμαινε ότι η μεταφορά έπρεπε να γίνει άμεσα καθώς με τους βομβαρδισμούς του Κιέβου, όπου κρατούνταν, προκαλούσαν στα ζώα στρες.

Ο Frederik Thoelen, βιολόγος που εργάζεται στο βελγικό καταφύγιο από το 2007, μίλησε στο Reuters για το δύσκολο πενθήμερο ταξίδι των λιονταριών.

Η μεταφορά τους ξεκίνησε από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας στις 26 Φεβρουαρίου, με προορισμό τον ζωολογικό κήπο του Πόζναν στην Πολωνίας. Έξω από το Κιέβο τα ρωσικά στρατεύματα απείλησαν να σκοτώσουν τα ζώα.

«Ο ρωσικός στρατός, έστρεψε τα όπλα του εναντίον των φροντιστών. Απείλησαν να σκοτώσουν τα ζώα. Οι φροντιστές είπαν πως για να τα αγγίξουν θα πρέπει πρώτα να αγγίξουν αυτούς. Διακινδύνευσαν κυριολεκτικά τη ζωή τους για να σώσουν τα ζώα. Τελικά, ο ρωσικός στρατός τους άφησε να περάσουν. Στη συνέχεια είχαν πολύ δρόμο μέχρι τα πολωνικά σύνορα», είπε χαρακτηριστικά ο Thoelen.

Τα λιοντάρια έφτασαν στο καταφύγιο του Βελγίου αργά την Τρίτη (8/3). Το καταφύγιο θα τα φροντίσει για τρεις μήνες προτού αρχίσουν να αναζητά μόνιμες κατοικίες, όπως καταφύγια στην Αφρική.