Ανησυχία σε δυτικές κυβερνήσεις προκάλεσε ρωσική κινητικότητα στην ανατολική Μολδαβία, που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς και η πιθανότητα να σκηνοθετήσει η Μόσχα επιθέσεις κατά των Ρωσόφωνων της Υπερδνειστερίας, ανέφεραν πηγές που έχουν γνώση των εκτιμήσεων δυτικών μυστικών υπηρεσιών στο Politico.

Κάπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται ήδη στην Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα περιοχή φιλορώσων της ανατολικής Μολδαβίας, ανέφερε μία πηγή. Υπηρεσίες πληροφοριών δυτικών χωρών έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αξιόπιστες απειλές για Ρώσους πράκτορες που θα επιχειρούσαν προβοκάτσιες ως πρόφαση για πλήρη στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας, σε μια επανάληψη του σεναρίου που εκτυλίχθηκε και στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να αποκόψουν το Κίεβο και να δημιουργήσουν έναν χερσαίο διάδρομο στον νότο προς την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία.

Δυτικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ακόμη ότι η Ρωσία μπορεί να επιδιώξει την κατασκευή χερσαίας γέφυρας που θα ενώνει την Οδησσό με την περιοχή αυτή της Μολδαβίας, μετά την πρόσφατη παρουσίαση από τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο σε επιτελείς του ενός χάρτη που φαίνεται να προβλέπει κινήσεις ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα η Μολδαβία κατέθεσε αίτηση για ένταξη – εξπρές στην ΕΕ, λίγες μέρες αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, την επισκέφθηκε σε ένδειξη υποστήριξης των ΗΠΑ, ενώ τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι ηγέτες δυτικών χωρών.