Το μήνυμα του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ  Γιάννη Καρβέλη για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας αναφέρει:

Η 8η Μαρτίου, στα πλαίσια της ανακήρυξης ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας από τον ΟΗΕ,  είναι αφιερωμένη στη ΓΥΝΑΙΚΑ. Σε κάθε γυναίκα ανεξαρτήτου φυλετικής προέλευσης, κοινωνικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου, οικονομικής κατάστασης και  θρησκευτικών αντιλήψεων. Σε κάθε γυναίκα που γνωρίζει να διεκδικεί και να αγωνίζεται για την πνευματική και εργασιακή της καταξίωση, τη σωματική και σεξουαλική της διαφορετικότητα, την κοινωνική της αποδοχή,  αλλά ακόμη και για  τη σωματική της ακεραιότητα και την ίδια της ζωή εν έτει 2022!

Ως εκπρόσωπος του θεσμού της Υγείας στη χώρα μας, είμαι έμμεσα εκπρόσωπος ενός χώρου που η γυναικεία παρουσία πλεονάζει. Αναφέρομαι στις επαγγελματίες υγείας που στελεχώνουν τις υγειονομικές μονάδες. Πρόκειται για γυναίκες που καθημερινά κλείνονται να ασχοληθούν και να φροντίσουν δεκάδες ασθενών, που ο καθένας αποτελεί μια διαφορετική περίπτωση και απαιτεί μια διαφορετική και ξεχωριστή προσέγγιση.

Ο χώρος της Υγείας αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο δράσης και εξέλιξης της γυναίκας, καθώς σε αυτόν βρίσκονται  γυναίκες που έχουν ανέλθει επαγγελματικά σε υψηλόβαθμες θέσεις π.χ. διευθυντικές θέσεις, έδρες πανεπιστημίου κτλ. Είναι ένας χώρος που μπορεί μια γυναίκα να κατακτήσει  αξιώματα, τίτλους, στόχους και επιτεύγματα. Να ξεπεράσει ανισότητες και να διεκδικήσει δικαιώματα, τηρώντας τις υποχρεώσεις της.

Ο χώρος της Υγείας είναι μια μικρογραφία της σύγχρονης κοινωνίας. Κάθε γυναίκα επαγγελματίας υγείας δρα μέσα στον επαγγελματικό της στίβο όπως και στην απλή, καθημερινή ζωή της. Εργάζεται, μάχεται, διεκδικεί, δοκιμάζει, οργανώνει, διοικεί, καθοδηγεί, φροντίζει, περιθάλπτει, νοιάζεται. Έχει ρόλους που την καθορίζουν και της αναγνωρίζονται. Έχει ευθύνες που προκύπτουν από τις κοινωνικές πιέσεις και ανταποκρίνεται άριστα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Όπως άριστα ανταποκρίθηκε κάθε εργαζόμενη υγείας στις πιέσεις που προκλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εξαιτίας της πανδημίας.

Η σημερινή ημέρα δεν σημειώνεται στο ημερολόγιό μας ως γιορτή, αλλά ως ημέρα υπενθύμισης και ανασυγκρότησης. Είναι υποχρέωση κάθε συντεταγμένης πολιτείας ο σεβασμός, η αναγνώριση και η υπεράσπιση των  ρόλων, της θέσης, των αξιών και των δικαιωμάτων κάθε σύγχρονης γυναίκας σε μια κοινωνία που διαρκώς βάλλεται και μεταβάλλεται.