Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού όλου του πλανήτη. Τα συμπτώματά της δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα και αυτό γιατί ο καθένας κάποια στιγμή μπορεί να νιώσει στεναχωρημένος. Κατάθλιψη όμως δεν σημαίνει μόνο θλίψη. Επίσης, διάγνωση δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα προσωπικά. Ο ειδικός ψυχικής υγείας είναι ο μόνος που μπορεί να αποφανθεί, όταν κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα επιμένουν για δυο ή περισσότερες εβδομάδες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Η αρνητική διάθεση και η μελαγχολία: Αυτό ίσως αποτελεί και το σημαντικότερο σύμπτωμα της κατάθλιψης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να αναδύονται και άλλες συναισθηματικές καταστάσεις όπως το έντονο άγχος, ο θυμός, η αδιαφορία.

Η αϋπνία: Τα στοιχεία λένε ότι το 75% των ατόμων με κατάθλιψη παρουσιάζουν αυπνία και διαταραχές ύπνου. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η καθυστερημένη έλευση του ύπνου, οι συχνές αφυπνίσεις ή το αθέλητο ξύπνημα πολύ νωρίς το πρωί. Βεβαίως υπάρχει και η αντίθετη πλευρά, αυτή του να δυσκολεύεται κανείς να σηκωθεί από το κρεβάτι, να νιώθει συνέχεια εξαντλημένος και κουρασμένος, όπως αναφέρει το vita.

Οι ενοχές: Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη θεωρούν τον εαυτό τους υπεύθυνο για το παραμικρό που τους συμβαίνει, μερικές φορές και για όσα συμβαίνουν στη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται στο κοντινό τους περιβάλλον.

Η δυσκολία στη συγκέντρωση: Συχνά δεν μπορούν να συγκεντρωθούν, να πάρουν αποφάσεις, ακόμη και για πολύ απλά ζητήματα.

Οι διαταραχές της όρεξης: Όσοι αντιμετωπίζουν κατάθλιψη είτε μπορεί να χάσουν την όρεξή τους, γεγονός που θα τους οδηγήσει σε απώλεια βάρους είτε μπορεί να βρουν καταφύγιο στο φαγητό για να ξεχαστούν.