Την απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης να αποστείλει ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία υπερασπίστηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι» επισημαίνοντας πως «Δεν υπάρχει ουδετερότητα και δεν πρέπει να υπάρξει ουδετερότητα.Ο θύτης και το θύμα δεν είναι το ίδιο. Η χώρα μας είναι με αυτόν που θίγεται. Με μια ελεύθερη χώρα που δέχεται εισβολή από τους Ρώσους. Η χώρα μας συντάσσεται, όπως όλη η ΕΕ, με την Ουκρανία». Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την στάση της αντιπολίτευσης που διαφώνησε με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, σημείωσε ότι «είναι τραγικό αυτό που κάνει η αντιπολίτευση. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί κανείς να ξεπλύνει αυτό που κάνει η Ρωσία μέσω μιας δήθεν ουδετερότητας. Είμαστε υποχρεωμένοι να συνταχθούμε με το Δυτικό, φιλελεύθερο μέτωπο που δεν θέλει αλλαγή συνόρων. Και αυτή η υποχρέωση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι έχουμε μια γείτονα [χώρα] η οποία εμφανίζεται ως αναθεωρητική δύναμη». Στο ερώτημα δε για το αν η Τουρκία συντάσσεται με την Δύση ο κ. Κατσανιώτης απάντησε «Η Τουρκία δεν συντάσσεται με το Διεθνές Δίκαιο. Η ρητορική και η πρακτική της δεν συνάδει με τους διεθνείς κανόνες και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εμείς είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο και αυτό μας υποχρεώνει να πάρουμε θέση στις εξελίξεις και να είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας».

Αναφορικά με την στάση της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ο κ. Κατσανιώτηςσημείωσε «Το ευχάριστο είναι πως βλέπουμε την ανασύσταση του Δυτικού μετώπου, του μετώπου της φιλελεύθερης Δημοκρατίας, των αξιών και των κατακτήσεων του Δυτικού πολιτισμού. Επίσης, βλέπουμε και την αρχή μιας προσπάθειας για αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομίας. Την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ είχαν τονίσει αρκετοί ηγέτες μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτά αποτελούν τα κέρδη μέσα από αυτόν τον ζόφο που ζούμε», ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «πολλοί κατηγορούν την Ευρώπη ότι αργεί να πάρει αποφάσεις. Ξέρετε, όμως, ότι οι Δημοκρατίες απαιτούν χρόνο απόφασης. Δεν είναι δικτατορίες. Αλλά, στην προκειμένη περίπτωση η Ευρώπη δεν άργησε. Έλαβε γρήγορα μέτρα και προς όλες τις κατευθύνσεις».

Σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως «περιλαμβάνει και την ευρωπαϊκή άμυνα» για να προσθέσει: «Θέλουμε να έχουμε ρόλο στην νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα».

Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης χαρακτήρισε απαράδεκτη την ρητορική της Ρωσικής πρεσβείας. «Δεν συνάδουν με την διπλωματική πρακτική, ειδικά όταν απευθύνονται σε χώρα που θρηνεί 10 ομογενείς της. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα πρέπει να είναι προσεκτικές και αυτού του τύπου οι διατυπώσεις. Είναι απαράδεκτες διατυπώσεις από την στιγμή που ξέρουμε ότι οι ομογενείς μας στα χωρία Σαρτανά και Μπουγά ήταν θύματα των βλημάτων που προήλθαν από ρωσικά αεροσκάφη», είπε.