Ένα είδος βρώσιμου μούρου έχει την ιδιότητα να βελτιώνει την απόδοση των δρομέων αντοχής έως και κατά 2% – ποσοστό που θεωρείται σημαντικό – σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Northumbria τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Nutrients.

Το περιώνυμο μούρο είναι γνωστό ως μπλε αγιόκλημα (Lonicera caerulea) και φύεται σε χώρες του βόρειου ημισφαίριου όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Ρωσία, όπου και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική. Τα πορφυρά μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C , Α, σίδηρο, χαλκό και αντιοξειδωτικά.

Είναι ο πιο πρώιμος καρποφόρος θάμνος ανάμεσα σε όλα τα μούρα. Καρποφορεί πιο νωρίς από τις φράουλες και τα σμέουρα. Η γεύση των μπλε μούρων είναι γλυκόξινη και θυμίζει τα μύρτιλα. Τα πρώτα μούρα εμφανίζονται στα μέσα Μαΐου. Συχνά παρομοιάζονται με μακρόστενα βατόμουρα. Στην αγορά διατίθενται και σε μορφή σκόνης που προστίθεται σε smoothies, shakes και δημητριακά, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Τον ρόλο που παίζει η κατανάλωση αυτών των μούρων στην απόδοση των αθλητών αντοχής μελέτησε ο Glyn Howatson καθηγητής ανθρώπινης και εφαρμοσμένης φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria.

Η έρευνα έχει ήδη αποκαλύψει ότι τα συγκεκριμένα μούρα έχουν υψηλές συγκεντρώσεις ανθοκυανινών, που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Howatson δεν έχει ερευνηθεί η δυναμική τους στην βελτίωση της αθλητικής επίδοσης.

Ο καθηγητής και η ερευνητική του ομάδα υπέβαλαν 30 άνδρες δρομείς σε τεστ αντοχής, τόσο με όσο και χωρίς την κατανάλωση των μπλε μούρων. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωσή τους μείωνε την κούραση (έως του βαθμού της εξάντλησης) των αθλητών. Ένα επόμενο τεστ ταχύτητας σε μια απόσταση 5χλμ έδειξε ότι η κατανάλωση μούρων χάρισε ένα προβάδισμα 20” στους δρομείς.

Η βελτίωση της τάξεως του 2% στο χρόνο τρεξίματος και στην αντοχή δεν θεωρείται ασήμαντη σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα μικρά μπλε μούρα μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός με τον οποίο αυτό συμβαίνει. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα μπλε μούρα Haskap μπορεί να επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τη φλεγμονή που προκαλείται από την άσκηση και το οξειδωτικό στρες, να βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία και την οξυγόνωση του οργανισμού ή να συνδυάζουν και τις τρεις αυτές δράσεις.

Οι ερευνητές θεωρούν ελπιδοφόρο το ότι έχουν ανακαλύψει ένα εύκολο στην κατανάλωση τρόφιμο που ενδεχομένως βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις όχι μονο στο τρέξιμο,αλλά και σε άλλα σπορ όπως η ποδηλασία.