Σε μια ακόμη κίνηση πυγμής έναντι της Δύσης, που επιβάλλει κυρώσεις στους Ρώσους ολιγάρχες-φίλους του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν τους συγκέντρωσε σήμερα και δεσμεύθηκε για την στήριξή τους, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες στη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ως «αναγκαστικό μέτρο», επειδή οι Δυτικοί εταίροι δεν του άφησαν κανένα περιθώριο να ενεργήσει διαφορετικά. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος σε Ρώσους επιχειρηματίες, ο Πούτιν τους διαβεβαίωσε ότι θα τους εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους στις δραστηριότητές τους και τους κάλεσε να συνεργαστούν με την κυβέρνηση, για να στηρίξουν την οικονομία.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ένα αναγκαστικό μέτρο» υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος, λέγοντας ότι «απλώς δεν μας άφησαν καμία ευκαιρία να ενεργήσουμε διαφορετικά». Είπε επίσης ότι δημιούργησαν για την Ρωσία τέτοιους κινδύνους στον τομέα ασφαλείας, που ήταν αδύνατον να αντιδράσει με άλλα μέσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε πως τον εξέπληξε το γεγονός ότι, στις συνομιλίες με την Ρωσία για τα θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας, οι Δυτικοί εταίροι δεν μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους ούτε κατά ένα εκατοστό.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους επιχειρηματίες ότι η Ρωσία παραμένει τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας, και δεν προτίθεται να καταφέρει πλήγμα στο σύστημα, του όποιου νιώθει ότι είναι μέρος. «Δεν προτιθέμεθα να πλήξουμε το σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας, στο οποίο βρισκόμαστε οι ίδιοι» είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι οι εταίροι της Ρωσίας στη Δύση «πρέπει να αντιληφθούν και να μην θέτουν στόχο να μας βγάλουν από αυτό το σύστημα».

«Θα ήθελα να σας ζητήσω να δείτε με κατανόηση ό,τι συμβαίνει και να συνεργαστείτε με πνεύμα αλληλεγγύης με την κυβέρνηση, στην αναζήτηση εκείνων των εργαλείων, που θα στηρίξουν την παραγωγή, την οικονομία, τις θέσεις εργασίας, αλλά ξεκινώντας από τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται» κατέληξε.