Βουλγαρία, Κροατία, Αλβανία και Κόσοβο καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με ανακοινώσεις προέδρων ή πρωθυπουργών, που καυτηριάζουν έντονα τις κινήσεις της Μόσχας.

Οι βαλκανικές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ, καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Καταδικάζουμε σθεναρά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Βούλγαρος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, τονίζοντας πως η χρήση στρατιωτικής βίας ενάντια σε ένα κυρίαρχο κράτος είναι απαράδεκτη στον 21ο αιώνα.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς σχολίασε στο Twitter πως Κροατία θα υποστηρίξει ένα πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και πως η χώρα είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία. «Θα υποστηρίξουμε το πακέτο κυρώσεων και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία», έγραψε, καλώντας τη Ρωσία «να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο αθώους ανθρώπους».

Η Πρόεδρος του Κόσοβο Βιόσα Οσμάνι δήλωσε πως η χώρα της στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και των πολιτών της μετά τη ρωσική επίθεση. «Θα εργαστούμε με τους συμμάχους μας για να σταματήσουμε οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας». Η ρωσική ηγεμονία δεν θα πετύχει. Η ελευθερία και η δημοκρατία θα επικρατήσουν», έγραψε στο Twitter.

Νωρίτερα, η Αλβανία καταδίκασε επίσης την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Μ’ ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός της Έντι Ράμα τόνισε πως ο λαός της Αλβανίας στέκεται στο πλευρό του ουκρανικού λαού, ενώ επεσήμανε πως η χώρα συντάσσεται με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., καταδικάζοντας σθεναρά τη ρωσική επιθετικότητα. «Οι σκέψεις μας είναι με τον ουκρανικό λαό» τόνισε ο Ράμα.