Η εμπλοκή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις στην υπόθεση θανάτου του Μπακάρι Χέντερσον τον Ιούλιο του 2017 στη Ζάκυνθο, με το να θέσει ερωτήματα στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί καθυστερεί η απονομή Δικαιοσύνης, δεν άφησε ανεπηρέαστη τη δίκη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών με τους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορουμένων να αναφέρουν ότι «η δίκη αυτή είναι πλέον βαριά» υπονοώντας παρέμβαση στην Ελληνική Δικαιοσύνη , ενώ ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής Χρήστος Κακλαμάνης ανέφερε: «Έχετε να κάνετε με τον τραγικό χαμό ενός νέου ανθρώπου, όχι με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα περιστατικό ακραίου χουλιγκανισμού».

Η δίκη η οποία διακόπηκε τελικά για τις 11 Μαρτίου με απόφαση για βίαιη προσαγωγή μαρτύρων οι οποίοι απουσίαζαν χθες, ξεκίνησε με αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορούμενων να απορριφθεί η έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκε σε δεύτερο βαθμό η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης. Μετά από μια σύντομη διακοπή η πρόεδρος απέρριψε το αίτημά τους, εκτός απο εκείνο των συνηγόρων του Έλληνα μπάρμαν Γιώργου Σκιαδόπουλου, Δημήτρη Γκαβέλα και Παναγιώτη Κοραντζόπουλου οι οποίοι άκουσαν με ανακούφιση πως ο εντολέας τους μπορεί να αποχωρήσει.

Ο Γιώργος Σκιαδόπουλος ο οποίος καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου δήλωσε αμέσως μετά: «Νιώθω δικαιωμένος, ήξερα οτι προφυλακίστηκα αδίκως. Τωρα συνεχίζω τη ζωή μου, το βάζω πίσω μου και προχωρώ. Φυσικά με έχει στιγματίσει και θέλω να πω ότι τα συλλυπητήριά μου είναι ειλικρινή στην οικογένεια και εύχομαι να μην είχε γίνει ποτέ αυτό το τραγικό περιστατικό». Από την πλευρά του ο συνήγορός του Παναγιώτης Κοραντζόπουλος ανέφερε: «Υποβάλλαμε ένσταση περί απαραδέκτου ασκήσεως της εισαγγελικής έφεσης όσον αφορά τον εντολέα μας.

Την υποστηρίξαμε με ισχυρή νομική επιχειρηματολογία εντός του «προνομιακού» και «αποκλειστικού» πεδίου ασκήσεως των καθηκόντων μας, δηλαδή την δικαστική αίθουσα. Το Δικαστήριο δέχθηκε την ένσταση και έκρινε την έφεση απαράδεκτη ως κινούμενη εκτός των ορίων του εκκλητού. Η ποιοτική κρίση των δικαιοδοτικών παραγόντων προσδίδει στην συγκεκριμένη απόφαση όχι μόνο εγκυρότητα, αλλά και επιδραστική νομολογιακή δυναμική. Θεωρώ ευτελές να μιλάω για «επαγγελματικό επίτευγμα» και αρκούμαι στον χαρακτηρισμό ως επιτυχούς κατάληξης μια κοπιώδους προετοιμασίας που είχε την τύχη ασφαλούς και ανεπηρέαστης κρισιολόγησης με προϋποθέσεις και όρους της νομικής επιστήμης αμιγώς».

Στην αίθουσα βρίσκονταν οι γονείς και τα αδέλφια του Μπακάρι Χέντερσον οι οποίοι παρακολουθούσαν αμίλητοι την εκδίκαση, ενώ πολλές φορές έσκυβαν το κεφάλι τους όταν ο άνθρωπος που είχαν για να τους μεταφράζει τους ανέφερε όσα ακούγονταν από τους συνήγορους των κατηγορούμενων. Κατα την εξέτασή του ως μάρτυρας πολιτικής αγωγής, ο πατέρας του Μπακάρι, Φιλ Χέντερσον ανέφερε για την ημέρα που έμαθε για τη δολοφονία του γιου του, ότι μια γυναίκα απο την αμερικανική πρεσβεία τους κάλεσε στις τρεις τα ξημερώματα για να τους πει οτι ο Μπακάρι δολοφονήθηκε. «Δεν πίστευα αυτό που άκουγα. Τη ρώτησα αν όντως ήταν ο Μπακάρι, αν αναγνωρίζει ενα τατουάζ που έχει στο χέρι του και μου απάντησε "ναι, αυτός είναι". Δίπλα μου ήταν η γυναίκα μου, η οποία μόλις το άκουσε, άρχισε να ουρλιάζει». Ο Φιλ Χέντερσον επισήμανε επίσης ότι η δολοφονία του γιου του είχε ρατσιστικά κίνητρα κάτι το οποίο διαπίστωσε ο ίδιος τόσο όταν είδε τα βίντεο με τον άγριο ξυλοδαρμό του παιδιού του όσο και απ’αυτά που του μετέφεραν οι δυο φίλοι του Μπακάρι που ήταν μαζί του στο μπαρ στο Λαγανά Ζακύνθου τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου 2017 όταν και συνέβη το τραγικό περιστατικό. Επίσης ο Φίλ Χέντερσον τόνισε πως το παιδί του δεν είχε μπλέξει ποτέ σε καυγά, ήταν ευαίσθητος ενώ είχε έρθει στην Ελλάδα για να τραβήξει φωτογραφίες γιατί ήθελε να σχεδιάσει δικά του ρούχα και να τα λανσάρει στην αμερικάνικη αγορά.

Πηγή: protothema.gr