Τον όρο «εισβολή» ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την Τρίτη ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στις αναπτύξεις ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωναν νωρίτερα ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετακινηθεί σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, από τη στιγμή που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία τους, ωστόσο κάποιοι ανέφεραν ότι δεν επρόκειτο ακόμη για την «πλήρη εισβολή».

Για τον Λευκό Οίκο, αυτή η κόκκινη γραμμή ξεπεράστηκε και θα οδηγήσει στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η αρχή μιας εισβολής, η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε ο Τζον Φίνερ, αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν. «Μια εισβολή, είναι εισβολή και αυτή είναι σε εξέλιξη» πρόσθεσε ο Φίνερ.

Ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να ξεκινήσει να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας ως «εισβολή» λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Μετά την αξιολόγηση των κινήσεων των ρωσικών στρατευμάτων, κατέστη σαφές ότι επρόκειτο για νέα εισβολή», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Και η γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι ανέφερε επίσης ότι η ρωσική ενέργεια αποτελεί «εισβολή», σε ανάρτηση στο Twitter, σχολιάζοντας την απόφαση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς να «παγώσει» την πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ως απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας.