Βαδίζουμε στην μετατροπή της covid σε ενδημική νόσο τονίζει στην εφημερίδα «Γνώμη» για την δημοσιογράφο Τέτα Γιαννάρου, ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παθολογίας/Λοιμωξιολόγο: «Το στέλεχος Όμικρον επικρατεί. Όντως από το συγκεκριμένο στέλεχος υπάρχει κίνδυνος επαναμόλυνσης και επανανόσησης αλλά για τους εμβολιασμένους δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επαπειλεί κίνδυνο ο ασθενής να χάσει τη ζωή του. Υπάρχει κάποιο ποσοστό της Δέλτα που κάνει βαριά νόσηση και απαιτεί διασωληνώσεις.

Όμως το ποσοστό της Δέλτα μειώνεται συνεχώς. Η εξάπλωση της υπερμεταδοτικής Όμικρον είναι λογικό να αυξάνει τον αριθμό των κρουσμάτων. Αυτό δεν συνεπάγεται κακή πρόγνωση της πανδημίας. Άτομα με υποκείμενα νοσήματα, μερικώς εμβολιασμένα και κυρίως οι ανεμβολίαστοι έχουν επαυξήσει τις νοσηλείες».

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι θέμα χρόνου η μετατροπή της νόσου σε ενδημική  γιατί ενδυναμώνεται εξαιρετικά το οπλοστάσιο ώστε να προαναγγέλλεται μια τέτοια εξέλιξη. «Είναι γεγονός ότι η εισαγωγή και άλλων νέων αντιιικών με καλές προδιαγραφές που προορίζονται για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα που διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο αν νοσήσουν βαριά, αποτελεί ευνοϊκή εξέλιξη ώστε αυτοί οι ασθενείς να μην επιδεινωθούν και να ανακοπούν οι αυξημένες νοσηλείες, δεδομένου ότι χορηγούνται σε πρώιμο στάδιο και θα παραδίδονται κατ’ οίκον από τον ΕΟΠΥΥ.

Αρκετοί ερευνητές εκτιμούν ότι το Paxlovid και το άλλο διαθέσιμο αντιιικό χάπι της Merck θα λειτουργήσουν και κατά της Όμικρον επειδή και τα δύο στοχεύουν στην ικανότητα αναπαραγωγής του ιού και όχι στην πρωτεΐνη ακίδας εάν δοθούν έγκαιρα».

Το νέο εμβόλιο της Novavax

Όσον αφορά το νέο εμβόλιο Novavax που παραλαμβάνεται σε 500.000 δόσεις και θα χορηγείται με ραντεβού από την άλλη ή την μεθεπόμενη εβδομάδα ο καθηγητής Γώγος πληροφορεί: «Είναι διαφορετικής τεχνολογίας από τα mRNA (Pfizer, Moderna) και τα εμβόλια των εταιρειών Johnson & Johnson και AstraZeneca, το νέο εμβόλιο της εταιρείας Novavax, το οποίο θα ξεκινήσει να χορηγείται από αρχές Μαρτίου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), το Nuvaxovid – όπως αποκαλείται – ενδείκνυται για την ενεργητική ανοσοποίηση για την πρόληψη της COVID-19 σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις ενώ η 2η δόση γίνεται 3 εβδομάδες μετά την πρώτη και έχει ήπιες παρενέργειες. Ίδιας τεχνολογίας είναι και το εμβόλιο Sanofi».

Τέλος ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι πολλοί αυτοί που αρνούνται να εμβολιαστούν γιατί δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία mRNA, με την οποία δρουν τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Ευκαιρία λοιπόν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Novavax που στηρίζεται σε μία δοκιμασμένη «συνταγή» που χρησιμοποιείται χρόνια κατά της γρίπης, του τετάνου και του κοκκύτη. Παράλληλα αναμένεται και το πολυεμβόλιο που θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για τη μείωση της πανδημίας.