Οι εικόνες από το καρναβάλι της Νίκαιας ξύπνησαν αναμνήσεις και νοσταλγία στους Πατρινούς καρναβαλιστές και στα πληρώματα της Πάτρας που για ακόμα μια χρονιά θα μείνουν στα… αποδυτήρια, χωρίς δηλαδή καρναβαλικές παρελάσεις, που όπως και να το κάνουμε αποτελούν την κορύφωση της μεγάλης αυτής γιορτής.

Το ίδιο και οι εικόνες από το καρναβάλι του Βιαρέτζιο, στην Ιταλία. Ούτε και αυτά τα καρναβάλια έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα τους, όμως γίνονται πράγματα και εκδηλώσεις μαζικού χαρακτήρα που προβάλουν τις πόλεις, φέρνουν επισκέπτες κα κυρίως χαρίζουν το χρώμα και την χαρά αυτής της γιορτής.

Στην Πάτρα αυτό το χρώμα της γιορτής, αν εξαιρέσεις τον στολισμό της πλατείας Γεωργίου και κάποια σημεία αναφοράς του ιστορικού κέντρου της πόλης, ακόμα δεν το έχουμε δει.

Και κυρίως δεν το έχουμε δει στους ανθρώπους, κάτι που είναι φυσιολογικό από τη στιγμή που δεν γίνονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις που να έχουν τη στόφα του μαζικού χαρακτήρα αυτής της γιορτής.

Ούτε καν η τελετή έναρξης δεν έγινε από πλευράς δήμου και ότι έχουμε δει μέχρι τώρα είναι από πλευράς καρναβαλικών πληρωμάτων του Κρυμμένου Θησαυρού.

Για ποιο λόγο; Τρεις Πατρινοί καρναβαλιστές, επικεφαλείς πληρωμάτων που έχουν τη δική τους πορεία και διαδρομή στο Πατρινό Καρναβάλι, μιλούν στο patrasevents.gr και λένε την άποψη τους πάνω στο όλο θέμα.


"Δεν υπάρχει επικοινωνία"

Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος τονίζει: «Υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα από πλευράς κυβέρνησης που αναγκαστικά περιορίζουν τις εκδηλώσεις που είναι να γίνουν στην Πάτρα. Όμως ακόμα και έτσι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα πράγματα.

Αλλά για να γίνουν πράγματα θα πρέπει πρώτα να γίνουν συζητήσεις για να διαμορφωθεί ο αντίστοιχος προγραμματισμός για κάθε ενδεχόμενο αφού όλα εξαρτώνται από την πανδημία.

Να καθόμασταν όλοι σε ένα τραπέζι και μέσα από τις συζητήσεις θα έρχονταν και οι ιδέες, προσαρμοσμένες στις συνθήκες που υπάρχουν. Όμως συζητήσεις δεν γίνονται αφού δεν υπάρχει καμία επικοινωνία από πλευράς δήμου και καρναβαλικού οργανισμού με τα πληρώματα.

Ποιος φταίει για αυτό; Κατά την προσωπική μου άποψη η ευθύνη είναι καθαρά της προέδρου. Ωστόσο, ακόμα και έτσι θα γίνουν κάποιες δράσεις και κάποια πράγματα που θα κρατήσουν τον θεσμό.

Το θέμα είναι ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα τα οποία θα έδιναν και την δυνατότητα να πάρει μπρος η βιομηχανία αυτή που λέγεται Πατρινό Καρναβάλι, να εργαστούν οι βιοτεχνίες, οι μοδίστρες, οι προμηθευτές, αλλά και να προβληθεί η Πάτρα προς τα έξω».


"Τι έγινε η τελετή έναρξης;"

Από την πλευρά του ο Θανάσης Λαμπρόπουλος δηλώνει: «Το γεγονός ότι δεν γίνονται εκδηλώσεις σαν και αυτές που είδαμε στο καρναβάλι της Νίκαιας έχει να κάνει με τα πρωτόκολλα που ισχύουν και τα όσα έχουν προγραμματίσει οι πόλεις με βάση τα μέτρα αυτά.

Στην Πάτρα είναι άγνωστο ακόμα τι έχει προγραμματίσει ο δήμος και ο καρναβαλικός οργανισμός και ακόμα περιμένουμε τις οριστικές αποφάσεις της επιτροπής και της κυβέρνησης για την διεξαγωγή των καρναβαλιών. Στον δήμο λένε ότι έχουν ετοιμάσει εκδηλώσεις.

Το ίδιο όμως μας έλεγαν και για την τελετή έναρξης που αναβλήθηκε για να μας πουν στη συνέχεια ότι ματαιώθηκε και ότι τελικά δεν θα γίνει.

Τα πληρώματα από την πλευρά τους δεν έτοιμα για παρελάσεις και πώς θα μπορούσε να είναι όταν ο δήμος μας έχει εξορίσει από την ΑΣΟ και μας έχει βγάλει όλες τις κατασκευές μας στον ήλιο, στην βροχή και στην υγρασία, εκεί πάνω στο Πετρωτό.

Ότι δουλειά έχουμε κάνει έχει καταστραφεί. Πιστεύω όμως ότι θα γίνουν κάποια πράγματα, κυρίως από τα πληρώματα και τους καρναβαλιστές. Όμως σίγουρα το γεγονός ότι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δεν θα γίνουν παρελάσεις είναι ένα πλήγμα για το καρναβάλι της πόλης, αλλά και την τοπική της οικονομία».


"Ο θεσμός δεν μένει έτσι ζωντανός"

Ο Αρίστος Σταθόπουλος μιλώντας για το θέμα τονίζει τα εξής: «Στη Νίκαια και στις άλλες πόλεις της Ευρώπης που γίνονται καρναβάλια έχει γίνει ένας προγραμματισμός για τις εκδηλώσεις, με βάση τα πρωτόκολλα και τα ισχύοντα μέτρα που υπάρχουν.

Στην Πάτρα δεν έγινε κανένας τέτοιος προγραμματισμός, ούτε για το ενδεχόμενο που τα πράγματα θα πήγαιναν καλύτερα υγειονομικά, ούτε για το ενδεχόμενο που οι συνθήκες θα ήταν ακόμα πιο δύσκολες.

Τον προγραμματισμό αυτό δεν είναι δυνατόν να τον κάνουν από μόνοι τους οι καρναβαλιστές, ο δήμος και ο καρναβαλικός οργανισμός τον κάνει. Οπότε χωρίς πλάνο και χωρίς προγραμματισμό η Πάτρα και το καρναβάλι της δεν ήταν δυνατόν να διεκδικήσει εκδηλώσεις.

Η ουσία έτσι είναι αυτή: Το Πατρινό καρναβάλι δεν επιστρέφει στην κανονικότητα του και δεν μπορούμε να λέμε ότι οι δράσεις και τα πράγματα που θα γίνουν είναι τέτοια που έχουν την δυνατότητα και την δυναμική για να κρατήσουν αυτόν τον θεσμό ζωντανό».