Η Ανταρκτική μεταμορφώνεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία, γεγονός που αποτελεί ακόμα μια απόδειξη των δραστικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Καθώς οι θερμοκρασίες ακόμα και σε μια από τις πιο ψυχρές περιοχές του κόσμου, όπως είναι ο νότιος πόλος, αυξάνονται, τα τοπικά φυτά φυτρώνουν και επεκτείνονται ταχύτατα. Συγκεκριμένα, από το 2009 τα φυτά της Ανταρκτικής έχουν αυξηθεί περισσότερο από ότι τα τελευταία 50 χρόνια συνολικά.

Την ίδια ώρα, ζωικά είδη, όπως οι φώκιες, μειώνονται. Η θερμοκρασία δε την τελευταία δεκαετία αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 0,27 βαθμούς Κελσίου.

«Λαμβάνουμε ενδείξεις ότι μια τεράστια αλλαγή λαμβάνει χώρα στην Ανταρκτική. Τα οικοσυστήματα αναπροσαρμόζονται πολύ γρήγορα στην κλιματική αλλαγή. Αναμέναμε αύξηση των φυτών, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό», δηλώνει η καθηγήτρια Nicoletta Cannone, από το Πανεπιστήμιο του Κόμο, που πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή.

Οι δύο βασικοί λόγοι για τη θεαματική αυτή αύξηση των φυτών είναι ο θερμότερος αέρας και η μείωση του πληθυσμού από τις φώκιες.

«Η μελλοντική περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές στα τοπικά οικοσυστήματα», αναφέρουν οι επιστήμονες.