Για κοινό modus operandi στην υπόθεση θανάτων στο γηροκομείο Χανίων έκανε λόγο ο δικηγόρος δύο οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και απαντώντας στο ερώτημα πότε οι οικογένειες των ηλικιωμένων αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε στο γηροκομείο που πολλοί χαρακτηρίζουν πλέον ως «κολαστήριο» ο Λευτέρης Μανουσάκης τόνισε ότι «οι ιδιοκτήτες έπειθαν τους συγγενείς, τους παρουσίαζαν μία εικόνα είτε ως φυσική εξέλιξη της πορείας της υγείας του την κατάπτωση που διέκριναν οι ίδιοι. Με τα δεδομένα της Covid-19 τα τελευταία χρόνια, με δεδομένο τον περιορισμό της επαφής τους έβλεπαν πίσω από ένα τζάμι, έβλεπαν απλά τους ανθρώπους του να φθίνουν, θεωρούσαν ότι είναι μία φυσική εξέλιξη, όπως τους έλεγαν».

Στο ερώτημα πώς οι συγγενείς άφησαν τους ανθρώπους τους να μένουν σε μία δομή φιλοξενίας την ώρα που έβλεπαν την εικόνα των ηλικιωμένων να χειροτερεύει, εξήγησε ότι πολλοί εξ αυτών οδήγησαν εκεί τους συγγενείς τους από ανάγκη, μη έχοντας άλλη λύση. «Αρκετοί διασώθηκαν, οι περισσότεροι προσπαθούσαν να βρουν άλλες δομές να τους φιλοξενήσουν. Στην περίπτωση των εντολέων μου προσπάθησαν πριν το τέλος να μεταφέρουν τους συγγενείς τους αλλού, αλλά δεν τα κατάφεραν. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί εξ αυτών οδήγησαν εκεί τους γονείς τους από ανάγκη. Δεν μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν», απάντησε συγκεκριμένα.

Όπως σημείωσε, στις δύο οικογένειες που εκπροσωπεί, οι ηλικιωμένοι πέθαναν όταν έγινε γνωστή η υπόθεση.

Στο αρχείο από το 2009 καταγγελία για το γηροκομείο

«Όλα είχαν ξεκινήσει το 2009 με μία καταγγελία που είχε τεθεί στο αρχείο. Επανήλθε στο φως με την καταγγελία της εργαζόμενης και την μήνυση που κατέθεσε η συνάδελφος, Mαρία Παπαδάκη», ανέφερε ο συνήγορος των δύο οικογενειών που άσκησαν μηνύσεις εναντίον των εμπλεκομένων στην υπόθεση.

«Υπήρχε και δρούσε μία συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση και έτσι φαίνεται. Η Εισαγγελία και η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων έχουν καταρτίσει μία εξαιρετική δικογραφία. Το ότι αναπτύχθηκε η σιωπή από το 2009 μέχρι τώρα, έδωσε το θάρρος στο να διογκωθεί η συγκεκριμένη δράση της εγκληματικής οργάνωσης», κατήγγειλε ο δικηγόρος.

Και όπως επισήμανε, στην περίπτωση των εντολέων του, δεν υπήρχε οικονομικό κίνητρο. «Δεν έχουμε καμία μεταβίβαση ακινήτου ή κάποια άλλη συναλλαγή», είπε, μη μπορώντας να γνωρίζει «αν έχουν κλαπεί κάποια πράγματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στην συγκεκριμένη δομή έχασαν και τους αποστέρησαν εγκληματικά το δικαίωμα τους για μία αξιοπρεπή ζωή και έναν αξιοπρεπή θάνατο. Τους στέρησαν αυτό το σοβαρό δικαίωμα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η δικογραφία που έχει σχηματιστεί είναι σοκαριστική. Ο κ. Μανουσάκης ζήτησε να μην στρέφονται τα βέλη κατά των συγγενών που δεν αντέδρασαν άμεσα αλλά κατά των κατηγορούμενων.

«Μου δημιουργήθηκε αποτροπιασμός τεράστιος διαβάζοντας τη δικογραφία. Θα μου δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερος αποτροπιασμός αν στην προσπάθεια υπεράσπισης ακούσω ότι οι συγγενείς οδήγησαν εκεί για να πεθάνουν εκεί. Δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ και τους άφησαν να πεθάνουν», τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη οι ισχυρισμοί αυτοί κλείνουν στόματα.