Ο Ηρακλής Πουαρό βρίσκεται προσκεκλημένος σε εξωτική περιπέτεια με κουαζιερόπλοιο στο Νείλο, με αφορμή τον γάμο βαθύπλουτης κληρονόμου. Το ειδυλλιακό σκηνικό διαλύεται όταν πραγματοποιείται ένας φόνος και οι ελάχιστοι επιβάτες θεωρούνται ύποπτοι, αφού καθένας από αυτούς είχε τους λόγους τους για να νιώσει ικανοποίηση από το έγκλημα αυτό.

Εξαρχής, το στοίχημα του σκηνοθέτη Κένεθ Μπράνα να αναβιώσει κινηματογραφικά το «Έγκλημα στο Νείλο» της Αγκάθα Κρίστι ήταν δύσκολο εγχείρημα. Δεν ήταν μόνο ότι είχε να ανταγωνιστεί τη λουσάτη παραγωγή και το all-star καστ της διασκευής του «Εγκλήματος στο Νείλο» από το 1978. Αλλά είχε να ξεπεράσει και το σκόπελο ενός περίτεχνου μυστηρίου του οποίου η λύση είναι πια λίγο-πολύ γνωστή σε μεγάλη μερίδα του υποψήφιου κοινού του.

Ο Μπράνα βρήκε το αντίδοτο στα παραπάνω προβλήματα φέρνοντας σε πρώτο πλάνο μια ανανεωμένη και εμπλουτισμένη εκδοχή του θρυλικού Ηρακλή Πουαρό, ερμηνευμένη από τον ίδιο με μια δόση ειρωνείας και περίσσιο αυτοσαρκασμό, και μια στυλιζαρισμένη εικονογραφία ενισχυμένη από ψηφιακά εφέ, γυρίσματα σε φιλμ 65 χιλιοστών και εντυπωσιακά πλάνα. Θαυμάζεις πραγματικά το πανέμορφο ποταμόπλοιο Κάρνακ, τις φωτογενείς πυραμίδες, πότε σε μορφή CGI, πότε σε πραγματική, και βέβαια τα αχανή τοπία της ερήμου. Η εντυπωσιακή φωτογραφία του Χάρη Ζαμπαρλούκου και τα σκηνικά προσθέτουν ένταση στη συνολική ατμόσφαιρα και είναι από μόνα τους κίνητρο για να δεις την ταινία.

Ως μυστακιοφόρος Βέλγος ντετέκτιβ –μάλλον ο καλύτερος του κόσμου, όπως διατείνεται σε κάποια στιγμή– ο Μπράνα επιστρατεύει για τον εαυτό του μια ολόκληρη εισαγωγική σκηνή και μια ρομαντική ιστορία από το παρελθόν, απούσες και οι δύο από το πρωτότυπο, και ουκ ολίγες αναφορές στις μικρές του εκκεντρικότητες και σε ένα πολύτιμο χάρισμα που συχνά μπορεί να γίνει κατάρα, μετατρέποντας τον χαρακτήρα του σε βασικό πρωταγωνιστή του δράματος.

Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζει ως βαθύπλουτη κληρονόμος η Γκαλ Γκαντό, αφενός με την αιθέρια ομορφιά της, αφετέρου με την πειστικότητα που ερμηνεύει την πλούσια καλλονή, που γίνεται η πέτρα του σκανδάλου. Πολύ καλός στο ρόλο του και ο Άρμι Χαμερ στο ρόλο του ακαταμάχητου γόη με τις υψηλές φιλοδοξίες.

Συμπερασματικά, η ταινία αποτελεί εξαιρετική πρόταση για ένα ψυχαγωγικό και γεμάτο μυστήριο δίωρο.

ΗΠΑ, 2022

Παραγωγή: Κένεθ Μπράνα, Τζούντι Χόφλουντ, Σάιμον Κίνμπεργκ, Ρίντλεϊ Σκοτ, ΜάρκΓκόρντον, Κέβιν Τζ. Γουόλς

Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα

Σενάριο: Μάικλ Γκριν, βασισμένο στο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι

Φωτογραφία: Χάρης Ζαμπαρλούκος

Μοντάζ: Ουνα Νι Ντονγκάιλε

Μουσική: Πάτρικ Ντόιλ

Πρωταγωνιστούν: Κένεθ Μπράνα, Γκαλ Γκαντό, Αρμι Χάμερ, Ανέτ Μπένινγκ, Τομ Μπέιτμαν

Διάρκεια: 127 λεπτάΠροβάλλεται στο Odeon Veso Mare, Ακτή Δυμαίων 17

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 Φεβρουαρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / 20:00 / 22:40

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 Φεβρουαρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / 18:30 / 21:20

ΤΡΙΤΗ 15 Φεβρουαρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / 20:00 / 22:40

ΤΡΙΤΗ 15 Φεβρουαρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / 18:30 / 21:20

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 Φεβρουαρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / 20:00 / 22:40

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 Φεβρουαρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / 18:30 / 21:20