Στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στον κόμβο της Κάτω Αχαΐας θα στήσουν μπλόκο σήμερα στις 11 το πρωί οι αγρότες της Δυτικής Αχαΐας και της Ωλενίας.

Χθες το απόγευμα, οι αγρότες της Αιγιάλειας προέβησαν σε συμβολικό αποκλεισμό στην Εθνική Οδό Πατρών – Κορίνθου στο ύψος του Μεγανίτη.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Τα αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο.

-Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

-Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη.

-Άμεσα έργα με ολοκληρωμένο σχεδιασμό για αντιπλημμυρική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής των αγροτών

-Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο απ’ όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση

-Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Να μην μειωθούν οι ενισχύσεις και να είναι ακατάσχετες. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγο επιπτώσεων της νέας ΚΑΠ.

-Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.