Η εγκαταλειμμένη Βίλα Λυμπερόπουλου βρίσκεται στην Πάτρα, ακριβώς απέναντι από το πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409, επί της οδού Γηροκομείου.

Χτίστηκε το 1898 και πήρε το όνομά της από τον Πατρινό αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Λυμπερόπουλο. Μετά τον θάνατο του Αρχιμανδρίτη το 1937 η περιουσία του, μεταξύ της οποίας και η βίλα, κληροδοτήθηκε στο ίδρυμα «Άρτος Ζωής» με έδρα την Αθήνα. Κατά την περίοδο της Κατοχής, πάνω από 200 νεαρά κυρίως άτομα φυλακίστηκαν στην βίλα, ενώ αρκετοί από αυτούς εκτελέστηκαν.

Κανείς από τους φυλακισμένους δεν κατάφερε να δραπετεύσει. Η έπαυλη Λυμπερόπουλου ονομάζεται από πολλούς βίλα «13», λόγω των ιστοριών με στοιχεία μεταφυσικής που έχουν ακουστεί. Το κτίριο παραμένει εγκαταλειμμένο και ετοιμόρροπο. Στο οικόπεδο δίπλα ακριβώς στην βίλα βρίσκεται και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1943 εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς σε παρακείμενο κτήμα 63 νέοι.

Το 1990 το Δημοτικό Συμβούλιο της Πόλης αποφάσισε την τροποποίηση του Σχεδίου Πόλεως και τον χαρακτηρισμό του κληροδοτήματος Λυμπερόπουλου ως κοινόχρηστου Πάρκου Εθνικής Αντίστασης, με διατήρηση των δυο κτισμάτων που υπάρχουν.


Βίντεο: Κώστας Γκέρτζος