Όταν από νωρίς το πρωί τρέχουμε να τα προλάβουμε όλα, μαζί με τον εργασιακό μας φόρτο, είναι λογικό να χρειαζόμαστε μια δόση ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, που θα αυξήσει τη λειτουργικότητά μας . Συνήθως λοιπόν θα στραφούμε στην καφεΐνη για γρηγορότερη τόνωση, χωρίς όμως να αναλογιζόμαστε πόσο θα επηρεάσει το υπόλοιπο της ημέρας μας, κυρίως τον ύπνο μας, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος May Zhu με έδρα το Σικάγο, συνοψίζει τις πέντε σημαντικότερες επιπτώσεις του απογευματινού καφέ στον ύπνο μας:

Προκαλεί νευρικότητα

Εκτός από την περίπτωση που έχετε ξενυχτίσει και ο πρωινός καφές θα σας χαρίσει την επιθυμητή εγρήγορση, και θα σας «ανοίξει» το μάτι, σημείωστε ότι η ίδια ποσότητα καφείνης τις απογευματινές ώρες μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα.

Διαταράσσει τους βιορυθμούς του σώματος

Δεδομένου ότι η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, έτσι ώστε να σας κρατά σε εγρήγορση, η κατανάλωση της κοντά στην ώρα του ύπνου μπορεί να διαταράξει τους βιορυθμούς του σώματος, να επηρεάσει τον ύπνο καθώς και το πόσο ξεκούραστοι νιώθουμε την επόμενη μέρα.

Περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα το βράδυ

Η καφεΐνη, συν τοις άλλοις, έχει ήπια διουρητική δράση, με αποτέλεσμα περισσότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, εάν καταναλώσετε ένα φλιτζάνι καφέ λίγες ώρες πριν την κατάκλιση.

Επιδεινώνει τις νυχτερινές εφιδρώσεις

Αν και οι περισσότεροι το αγνοούν η απογευματινή κατανάλωση καφέ έχει συσχετιστεί με νυχτερινές εφιδρώσεις. Εάν μάλιστα ήδη αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα π.χ. λόγω εμμηνόπαυσης, τότε η κατανάλωση καφέ μπορεί να το επιτείνει.

Συμβάλλει στις νυχτερινές λιγούρες

Είναι γνωστό ότι η καφείνη παίζει έναν ήπιο ανορεξιογόνο ρόλο. Εάν όμως η απογευματινή κατανάλωση καφέ σας κόψει την όρεξη στο δείπνο, τότε η πείνα θα χτυπήσει λίγες ώρες αργότερα οδηγώντας σε επεισόδια υπερφαγίας που μας γεμίζουν ενοχές.

Πότε να πιούμε τον τελευταίο καφέ της ημέρας

Η δράση της καφεΐνης στον οργανισμό ξεκινά 30 με 60 λεπτά μετά την κατανάλωσή της, ωστόσο παραμένει στον οργανισμό πολύ περισσότερο – ακόμα και για 10 ώρες. Επομένως, για έναν ήρεμο ύπνο φροντίστε να καταναλώσετε την τελευταία κούπα καφέ πριν τις 2 το μεσημέρι.