«Η επιδημιολογική συνθήκη στη χώρα ακόμη είναι επιβαρυμένη. Οι θάνατοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ και η «όμικρον» δημιουργεί νοσηλείες, ειδικά για τους ανεμβολίαστους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Ακούμε πάντοτε τους ειδικούς που συνεδριάζουν συνεχώς. Το πιθανότερο είναι ότι μεγάλες καρναβαλικές εκδηλώσεις και παρελάσεις δεν θα γίνουν. Θα εξεταστούν επιμέρους μικρότερες εκδηλώσεις και πάντα σε συμφωνία με την επιτροπή των ειδικών», δήλωσε σήμερα το πρωί στον Max Fm στην εκπομπή «Πρωϊνές παρεμβάσεις» και στο δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους σε νέα συνεδρίαση των ειδικών αναμένεται να εξεταστεί η πραγματοποίηση μικρότερων καρναβαλικών εκδηλώσεων ενώ σε ότι αφορά στην χαλάρωση των μέτρων ο προσανατολισμός φτάνει προς το Πάσχα το οποίο όπως είπε θα το γιορτάσουν οι πολίτες όπως το γιόρταζαν πριν την πανδημία καθώς αναμένεται σταδιακή άρση μέτρων μέχρι τότε.

Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών με την Τρίτη δόση ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως με βάση τα στοιχεία από τα πιστοποιητικά που έληξαν στις 7 Φεβρουαρίου και την εικόνα των εμβολιασμών , οι αριθμοί κάνουν λόγο για 85% του πληθυσμού της χώρας που έχει κάνει τις 2 δόσεις εμβολίου ενώ την Τρίτη δόση έχει κάνει το 92-93% από αυτούς. Παράλληλα καθημερινά τα ραντεβού είναι χιλιάδες αφού χθες έφτασαν τις 60.000 και σύντομα θα έχει εμβολιαστεί με την τρίτη δόση όλος ο ήδη εμβολιασμένος πληθυσμός. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το επόμενο διάστημα.

Σε ότι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών ο κ.Θεμιστοκλέους δήλωσε στον Max Fm ότι 130.000 παιδιά έχουν εμβολιαστεί στην χώρα μας , ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό.

Την ίδια στιγμή για το νέο εμβόλιο που θα μπει στην φαρέτρα των διαθέσιμων εμβολίων αυτό της Novamax ο Γ.Γ. δήλωσε πως προς τα παρόν θα χορηγείτε μόνο για πρώτη δόση και όχι για αναμνηστική.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως αναμένεται να παραταθεί η αναστολή εργασίας που βρίσκονται ωστόσο υπάρχουν διάφορες εισηγήσεις αλλά όχι τελική απόφαση