Όταν σωματοποιούμε το στρες που αισθανόμαστε στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοιού, τότε τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε ποικίλλουν: από αυξημένη αρτηριακή πίεση, διαταραχές ύπνου μέχρι προβλήματα συγκέντρωσης.

Υπάρχουν όμως και άλλοι δείκτες άγχους, που πολλές φορές αγνοούμε, όπως η υγεία των οφθαλμών, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

«Το άγχος, η κατάθλιψη και οι αλλαγές στην ψυχική μας υγεία μπορούν να επηρεάσουν το σύστημα των αισθήσεων, κυρίως την όρασή μας», υποστηρίζει ο Ρατζ Ματούρi, οφθαλμίατρος και κλινικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας.

«Η όραση είναι μια περίπλοκη ψυχοσωματική διαδικασία όπου χτίζουμε ένα μοντέλο του κόσμου γύρω μας και αυτό επηρεάζεται από την ψυχική μας κατάσταση», τονίζει.

Ο Αμερικανός γιατρός επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι η σύσπαση των ματιών, για παράδειγμα, είναι μια κοινή αντίδραση στο στρες.

«Συνήθως, οι συσπάσεις αυτές υποχωρούν σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, κοινά οφθαλμολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ξηροφθαλμίας, μπορεί να έχουν μόνιμες επιπτώσεις εάν δεν αντιμετωπιστούν», όπως υπογραμμίζει.

Πηγή: protothema.gr