Έντονη ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Johnson & Johnson να σταματήσει σιωπηλά την παραγωγή του μονοδοσικού εμβολίου στο εργοστάσιό της στο Λέιντεν, προκαλώντας έντονη ανησυχία για τις παραδόσεις των δόσεων.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι υπάρχουν εκατομμύρια δόσεις σε απόθεμα. Το συγκεκριμένο εμβόλιο αποτελεί επιλογή για μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ωστόσο, ήδη η εταιρεία έχει μείνει πίσω στις παραδόσεις σε φτωχότερες χώρες. Το εργοστάσιο έκλεισε αθόρυβα, σύμφωνα με τους New York Times, που επικαλείται άτομα που γνωρίζουν για την απόφαση.

Η διακοπή φαίνεται να είναι προσωρινή. Το εργοστάσιο στην ολλανδική πόλη Λέιντεν αναμένεται να ξεκινήσει να παράγει εμβόλια μετά από παύση ορισμένων μηνών. Εκεί, αναφέρουν οι πληροφορίες, παράγεται ένα πειραματικό εμβόλιο για διαφορετικό ιό. Δεν είναι σαφές αν το «πάγωμα» θα έχει επιπτώσεις στις προμήθειες, που δεν αποκλείεται να μειωθούν.

Η εταιρεία ήδη έχει αναθέσει την παραγωγή εμβολίου σε άλλες εγκαταστάσεις. Όμως, αυτές είτε δεν είναι ακόμη σε λειτουργία είτε δεν έχουν λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για να στείλουν τα σκευάσματα που παράγουν για εμφιάλωση.

Ανησυχία για την έγκαιρη παράδοση των δόσεων

Στα κέντρα λήψης αποφάσεων της επιχείρησης υπάρχουν ανησυχίες ότι η διακοπή της παραγωγής θα βλάψει την ικανότητα της εταιρείας να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για τα εμβόλια σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Στην Αφρική, μόλις το 11% των πολιτών έχει εμβολιαστεί πλήρως και ελάχιστοι έχουν κάνει την ενισχυτική δόση. Πολλές χώρες δεν διαθέτουν υποδομές για να εμβολιάσουν ταυτόχρονα τους πληθυσμούς. Ως εκ τούτου, δεν απαιτείται μεγάλος όγκος εμβολίων ταυτόχρονα, αλλά μια σταθερή και προβλέψιμη προσφορά για πολλούς μήνες.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Johnson & Johnson στις προβλέψεις της είχε κάνει λόγο για παραδόσεις 1 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού το 2021. Ωστόσο έχασε τον στόχο, καθώς έδωσε σχεδόν 400 εκατομμύρια δόσεις, αναφέρει άτομο που γνωρίζει τα θέματα παραγωγής του εμβολίου της εταιρείας.