Με γοργούς ρυθμούς προχωράει η υλοποίηση του προγράμματος «ανακύκλωσης έντυπου χαρτιού» του Δήμου Πατρέων,  ενώ η γόνιμη συνεργασία με την Α/θμια και την  Β/θμια εκπαίδευση Αχαΐας έχει αποδώσει καρπούς καθώς αυξάνονται συνεχώς τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. 

Η Δ/νση Καθαριότητας έχει ήδη τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης χαρτιού (με κίτρινο καπάκι) σε 75 σχολεία του Δήμου Πατρέων, ενώ  το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών. 

Ο σχεδιασμός του προγράμματος αυτού, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που είχε την Δευτέρα ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Ασπράγκαθος και υπηρεσιακοί παράγοντες  του Δήμου με τις υπεύθυνες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, Ελένη Αντωνακοπούλου και Ιωάννα Παπαϊωάννου. 

Το πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης  στα σχολεία θα  πραγματοποιηθεί από τη Δ/νση Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Πρασίνου σε συνεργασία με τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό ήδη διατέθηκαν στα σχολεία που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα 11.500 φυλλάδια με οδηγίες για όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων. Το ίδιο φυλλάδιο έχει αποσταλεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ, σε περισσότερα από 50.000 νοικοκυριά της Πάτρας ενώ η αποστολή συνεχίζεται μέχρι την κάλυψη όλων των νοικοκυριών

Με την ανακύκλωση του έντυπου χαρτιού, εξοικονομούμε πρώτες ύλες, προστατεύουμε το περιβάλλον και περιορίζουμε τον όγκο των απορριμμάτων.

Για να γίνει δυνατή η αξιοποίηση του χαρτιού θα πρέπει να συγκεντρώνεται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα υλικά ανακύκλωσης και να μεταφέρεται στους  κάδους με κίτρινο καπάκι έχοντας τις λιγότερες δυνατές φθορές.

Η τοποθέτηση κάδων για το έντυπο χαρτί αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού του Δήμου Πατρέων για την ενίσχυση της Ανακύκλωσης. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και διερεύνησης του συστήματος χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ασπράγκαθος εκφράζει τις ευχαριστίες του Δήμου Πατρέων προς τους Διευθυντές Α/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Αναστάσιο Σταυρογιαννόπουλο και Β/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας Ανδρέα Ζέρβα καθώς και τις υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων, για την ανταπόκρισή τους, τη διάθεση για συνεργασία και την ευαισθησία που επιδεικνύουν στα θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος. 

Ο Δήμος Πατρέων έχει ζητήσει από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης να παραχωρήσει ειδικά για τα σχολεία, συστάδες κάδων για ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και να ανταποκριθεί στις προβλεπόμενες από τον νόμο υποχρεώσεις της. Είναι μεγάλη η ευθύνη της Κυβέρνησης για το αδιέξοδο της ανακύκλωσης στη χώρα. Πρέπει να υποχρεώσει τις εταιρείες παραγωγής συσκευασιών προϊόντων να πληρώνουν τις εισφορές ώστε να λειτουργήσει το σύστημα ανακύκλωσης που να καλύπτει όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά με διαλογή στην πηγή.