Πρόσωπο με πρόσωπο με τα φερόμενα ως θύματα θα βρεθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, με τον ίδιο να πρόκεται να έρθει αντιμέτωπος με κατηγορίες 4 βιασμών.

Εκείνη τη μέρα, ξεκινά η δίκη του και η δικηγόρος κάποιων εκ των μηνυτών, Μαρία Κουρτέση, μίλησε στο «Mega Καλημέρα» για την πολύκροτη υπόθεση.

«Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το θέμα, όχι μόνο για την υπόθεση Λιγνάδη, αλλά και για όλα όσα ήταν η αρχή για να ξεκινήσει το METOO. Η συζήτηση γίνεται για να ενθαρρύνεται το θύμα και να καταγγέλει οποιοδήποτε περιστατικό»

»Αφενός ο νόμος, επειδή είναι κακούργημα, για κάποιο λόγο δίνει ένα μεγάλο διάστημα παραγραφής, δηλαδή τα 15 έτη. Αλίμονο εάν αυτό το αδίκημα δεν είχε αυτή την παραγραφή για πολύ συγκεκριμένους κοινωνικούς και εγκληματολογικούς λόγους. Ένα θύμα βιασμού δεν είναι πάντα έτοιμο να το καταγγείλει εντός 48 ωρών που θα ήταν και ό, τι καλύτερο προκειμένου να έχουμε ένα επιπλέον αποδεικτικό μέσον, βοήθημα, που είναι η ιατροδικαστική έκθεση ή οι τοξικολογικές εξετάσεις και άλλα», δήλωσε αρχικά η κ. Κουρτέση.

«Εδώ, εάν ήταν ετσι η πραγματικότητα ή έτσι θα έπρεπε να είναι αποκλειστικά, θα έπρεπε αυτό το αδίκημα να διώκεται κατ’ έγκληση και να καταγγέλεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 48 ωρών ή εστω 2-4 ημερών, το οποίο είναι άτοπο, κοινωνικά, εγκληματολογικά ή άτοπο από την πλευρά της νομικής επιστήμης. Επειδή η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πρωτοφανή περιστατικά, θα δούμε πάρα πολλά στοιχεία τα οποία θα μας δείξουν γιατί αυτό το έγκλημα δεν είναι εφικτό να καταγγελθεί έγκαιρα», πρόσθεσε.

Οι μηνυτές θα δουν τον φερόμενο θύτη τους
«Τα άτομα είναι έως 24 ετών και είναι καθόλα έτοιμα να αντιμετωπίσουν τον φερόμενο ως θύτη τους. Από τη στιγμή που βρήκαν το κουράγιο να το καταγγείλουν και από τη στιγμή που υπάρχουν 6 βουλεύματα, που επιβεβαιώνουν πλήρως τους ισχυρισμούς τους, δεν είναι μία απλή παραπομπή, το θέμα εξετάζεται επιστημονικά από τους δικαστές», δήλωσε η κ. Κουρτέση.

«Θα ζητήσουμε να υποβάλουμε ερωτήσεις δια ζώσης στον φερόμενο ως θύτη. Η υπόθεση μπορεί να διαρκέσει πάρα πολύ καιρό, καθώς η δικογραφία είναι ογκώδης. Έχουμε 4 θύματα και για το καθένα, υπάρχει τεράστια δικογραφία. Υπολογίζεται στον ένα με 1,5 μήνα η διάρκεια, γιατί θα υπάρχουν πολλά άτομα που θα πρέπει να μιλήσουν ή να αγορεύσουν, μεταξύ αυτών και ο κατηγορούμενος όπως και ο Εισαγγελέας», συμπλήρωσε.

«Τα εγκλήματα πρέπει να καταγγέλονται και πρέπει να κρατήσουμε ένα μέτρο σε αυτά τα πολύ ευαίσθητα ζητήματα», κατέληξε η κ. Κουρτέση.