Σύστημα ηλεκτρικών κοινόχρηστων ποδηλάτων σκοπεύει να φέρει ο δήμος της Πάτρας στην αχαϊκή πρωτεύουσα προχωρώντας στην κατάθεση μιας πρότασης για να διεκδικήσει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο πλαίσιο της μικροκινητικότητας και της πράσινης μετακίνησης.

Η πρόταση που έχει κάνει αφορά 59 ηλεκτρικά ποδήλατα και τρία ποδήλατα αυτού του τύπου για ΑμεΑ τα οποία θα τοποθετηθούν σε αντίστοιχους ηλεκτρικούς σταθμούς που θα υπάρχουν σε επιλεγμένα σημεία της Πάτρας τα οποία ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί.

Η μίσθωση των ποδηλάτων θα είναι δωρεάν και το σύστημα θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, με αυτόν των κοινόχρηστων συμβατικών ποδηλάτων που υπήρχαν στην Πάτρα.

Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα γίνεται μέλος του συστήματος, αποκτώντας μια ηλεκτρονική κάρτα με την οποία θα έχει την δυνατότητα να δανείζεται το ηλεκτρικό ποδήλατο για τις μετακινήσεις του για όση ώρα χρειάζεται.

Η μίσθωση θα είναι δωρεάν και ο ποδηλάτης θα έχει την δυνατότητα να αφήνει το ποδήλατο σε άλλον σταθμό από αυτόν που το πήρε.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύστημα ηλεκτρικών ποδηλάτων έχουν αποκτήσει πλέον πολλές πόλεις της Ελλάδας ακόμα και μικρότερες από την Πάτρα και είναι καιρός να γίνει αυτό και για την αχαϊκή πρωτεύουσα. Ο προϋπολογισμός του έργου θα φτάσει τα 434.000 ευρώ.


Σκέψεις για τα κοινόχρηστα ποδήλατα

Στο μεταξύ στις σκέψεις του δήμου είναι και η επαναλειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων που είχε βγει off εξαιτίας των συνεχόμενων βανδαλισμών και φθορών που είχε υποστεί.

Ωστόσο, αν γίνει κάτι τέτοιο, το σύστημα θα λειτουργήσει με λιγότερους σταθμούς έτσι ώστε να γίνεται ο κατάλληλος έλεγχος. Έτσι στις προθέσεις του δήμου είναι να μπει ένας σταθμός κοινόχρηστων ποδηλάτων και ένας ακόμα στην Μαρίνα ή σε άλλο σημείο της παραλιακής ζώνης.

Με την προοπτική φυσικά ότι μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο παραλιακός ποδηλατόδρομος των 5,5 χιλιομέτρων που θα αποτελέσει και τον βασικό άξονα του δικτύου ποδηλατοδρόμων που είναι να σχηματιστεί στην Πάτρα μέσα από το έργο της ανάπλασης της Κάτω και της Άνω πόλης.