Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, επανέρχεται στο θέμα απόδοσης στον Δήμο του πρώην σκουπιδότοπου στο Ριγανόκαμπο, προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί, το μεγάλο Ανατολικό Πάρκο της πόλης. 

Σε σχετική επιστολή του, στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφέρει τα εξής: 

«Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, αιτούμαστε συνάντηση μαζί σας, με θέμα την απόδοση στο Δήμο Πατρέων της έκτασης του Ριγανόκαμπου (έκτασης 140 στρεμμάτων, πρώην σκουπιδότοπος), για τη δημιουργία του μεγάλου Ανατολικού Πάρκου. Πρόκειται για ζήτημα μεγάλης σημασίας για την πόλη μας, διότι ο Δήμος θέλει να καλύψει μέρος των σοβαρών ελλείψεων που παραμένουν, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει, σε υποδομές, ελεύθερους χώρους, χώρους αναψυχής.

Μάλιστα, στην πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση που διοργάνωσαν ο Δήμος και το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 130 φορείς της πόλης μας, ένα από τα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου, αφορούσε ακριβώς στην απόδοση του Ριγανόκαμπου στο Δήμο.

Ο Δήμος μας, εδώ και 7 χρόνια, έχει υποβάλλει αίτημα παραχώρησης του παλιού σκουπιδότοπου στη θέση «Ριγανόκαμπος», ώστε να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού, όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πατρών (Γ.Π.Σ. ΦΕΚ 358/30-12-2011).

Έχουμε στείλει μέχρι σήμερα, δεκάδες επιστολές, στην προηγούμενη και στην τωρινή Κυβέρνηση, στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και στην ίδια την ΕΤΑΔ Α.Ε. για το θέμα, όμως δεν έχουμε λάβει ουσιαστική απάντηση. Το 2019 λάβαμε διαβεβαίωση από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, ότι σύντομα θα διαμορφωνόταν πρόταση για την απόδοση της έκτασης στο Δήμο Πατρέων, πράγμα που δεν υλοποιήθηκε.

Σας παραθέτουμε μερικά συγκεκριμένα στοιχεία για το ακίνητο. Πρόκειται για το τμήμα ΑΒΚ 805Α Δημοσίου Ακινήτου –παλιός σκουπιδότοπος Πάτρας-, που έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία 30 χρόνια, χωρίς ανάπλαση και φροντίδα.

Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, το εν λόγω ακίνητο καταγράφηκε ως δημόσιο ακίνητο στις 07-09-1973, ως παλαιά κοίτη του χειμάρρου Ελεκίστρας. Εν συνεχεία, μεταβιβάστηκε και περιήλθε, χωρίς αντάλλαγμα, στην πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις της Παρ. 7 του Αρ. 196 του Ν. 4389/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το ακίνητο έχει περιέλθει στην κυριότητα της ΕΤΑΔ. Α.Ε.

Όσον αφορά στο πολεοδομικό καθεστώς, το ακίνητο βρίσκεται στη ζώνη ελεγχόμενης ανάπτυξης ΖΕΑ 2, η οποία προβλέπεται να λειτουργήσει ως οργανωμένος υποδοχέας χρήσεων αθλητισμού, πολιτισμού, αναψυχής, εκπαίδευσης και έρευνας, εγκαταστάσεων διοίκησης και συνοδών χρήσεων της ΔΕΥΑΠ και της 6ης ΕΜΑΚ.

Όσον αφορά στην κατάρτιση του δασολογίου, στους ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες της περιοχής, το σύνολο του ακινήτου κυρώθηκε ως εν γένει δασική έκταση, με χαρακτηρισμό ΑΝ και ΔΑ.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό, να οριστεί σύντομα η συνάντηση, ώστε να συζητηθούν όλα τα παραπάνω θέματα. Μάλιστα, η συνάντηση αυτή μπορεί να λάβει χώρα και στην Πάτρα, επ’ ευκαιρία της επίσκεψής σας στην πόλη μας, που όπως πληροφορούμαστε θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες».