Λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο, γερμανοί ερευνητές ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσουν φέτος την εκτροφή γενετικά τροποποιημένων γουρουνιών ειδικά για αυτόν τον σκοπό.

Οι πρώτες πειραματικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς προγραμματίζονται για το 2025 και θα βασιστούν σε ζώα της φυλής «Όκλαντ Άιλαντ», δήλωσε στο Reuters ο Έκχαρτ Γουλφ του Πανεπιστημίου του Μονάχου.

Στην πρώτη επέμβαση του είδους, γιατροί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι μεταμόσχευσαν σε καρδιοπαθή τελικού σταδίου την καρδιά χοίρου που είχε υποστεί δέκα γενετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος.

«Η δική μας ιδέα είναι να προχωρήσουμε με ένα απλούστερο μοντέλο, συγκεκριμένα με πέντε γενετικές τροποποιήσεις» δήλωσε ο Γουλφ, ο οποίος ερευνά το πεδίο των λεγόμενων ξενομεταμοσχεύσεων εδώ και 20 χρόνια.

Το έργο του έχει πυροδοτήσει διαμάχη στη Γερμανία, χώρα με λίγους δωρητές οργάνων και ισχυρό κίνημα προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων.

Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ζώα θα κλωνοποιούνται για τη δημιουργία νέων δοτών, εξήγησε ο ερευνητής.

Η πρώτη γενιά αναμένεται να γεννηθεί φέτος και οι καρδιές ορισμένων ζώων θα χρησιμοποιηθούν σε πειραματικές μεταμοσχεύσεις σε μπαμπουίνους, προτού η ομάδα ζητήσει έγκριση για δοκιμές σε ανθρώπους 2-3 χρόνια αργότερα.

Στα τέλη του 2021, περίπου 8.500 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια περίμεναν σε λίστες αναμονής για μεταμόσχευση στη Γερμανία, δείχνουν στοιχεία του γερμανικού Ιδρύματος Μεταμόσχευσης Οργάνων.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα μοσχεύματα από ζώα θα μικρύνουν τη λίστα αναμονής. Οι επικριτές τους όμως υποστηρίζουν ότι οι ξενομεταμοσχεύσεις έρχονται σε σύγκρουση με τα δικαιώματα των ζώων, μετατρέποντάς τα ουσιαστικά σε εργοστάσια οργάνων.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η οργάνωση «Γιατροί Εναντίον των Πειραμάτων σε Ζώα» συνέλεξε 57.000 υπογραφές στη Γερμανία με αίτημα να απαγορευτεί η έρευνα στις ξενομεταμοσχεύσεις.

Η πρακτική είναι «ηθικά πολύ αμφισβητήσιμη» υποστήριξε η Κριστίνα Μπέρχτολντ, εκπρόσωπος της γερμανικής Ένωσης για την Προστασία των Ζώων.

«Τα ζώα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ανταλλακτικά για ανθρώπους» είπε. «Τα κατοικίδια, τα λεγόμενα ζώα φάρμας, οι κλώνοι ή τα ζώα που γεννιούνται με φυσικό τρόπο έχουν όλα τις ίδιες ανάγκες, τους ίδιους φόβους και τα ίδια δικαιώματα».