Θετικό απόηχο στους ιδιοκτήτες των ακινήτων της Πάτρας και της Αχαΐας είχαν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για επέκτασης της μείωσης του φόρου του ΕΝΦΙΑ κατά 13% και για το τέλος του συμπληρωματικού φόρου.

Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι μέτρα που θα δώσουν μία ανάσα στην κοινωνία και θα βοηθήσουν στο να υπάρξει μία άλλη πνοή στην συγκεκριμένη αγορά που εδώ και μια δεκαετία αρχικά λόγω της οικονομικής κρίσης και στη συνέχεια εξαιτίας της πανδημίας, βρίσκεται σε μία μόνιμη φθορά.

Με τη νέα μόνιμη μείωση στον φόρο του ΕΝΦΙΑ μειώνεται η επιβάρυνση στο σύνολο της κοινωνίας  350 εκ. σε σχέση με το 2021 και 920 εκ. σε σχέση με το 2018 και το σημαντικό είναι ότι η μείωση αυτή αφορά κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και τα μικρομεσαία νοικοκυριά.

Πιο συγκεκριμένα επεκτείνεται η έκπτωση φόρου 30% για ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται, από το 20% στο 25%, η έκπτωση φόρου για φορολογούμενους με αξία ακίνητης περιουσίας από 100.001 έως 150.000 ευρώ.

Στα βασικά σημεία που θα ελαφραίνουν την φορολογία στην ακίνητη περιουσία είναι επίσης η κατάργησή του συμπληρωματικού φόρου στο σύνολο της περιουσίας, η αύξηση και επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια, αλλά και η αύξηση του αριθμού των δόσεων καταβολής του φόρου, ενώ μειώνονται οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων. 

Στην Αχαΐα έχουν μείνει εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού ακινήτων, μόνο κάποιοι ορεινοί και ημιορεινοί οικισμοί, ενώ στην Πάτρα εκτός συστήματος παραμένουν οι οικισμοί Θέα, Παυλόκαστρο, Λυγιές, Ρωμανός, Νέο Σούλι, Πουρναρόκαστρο, Κεφαλόβρυσο, Μιντζέικα, Λατσέικα, Ζουμπάτα, Μοίρα, Σελλά, καθώς και κάποιες επεκτάσεις οικισμών παραλιακών περιοχών.

Τέλος, με την ένταξη αυτών των περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα το υπουργείο Οικονομικών θα «τρέξει» την επαναχάραξη των τιμών ζώνης σε πρώτη φάση και στην Πάτρα.