Η Νορβηγία απαγόρευσε την επιλεκτική εκτροφή βρετανικών μπουλντόγκ και σπάνιελ, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως η πρακτική είναι σκληρή και οδηγεί σε «ανθρωπογενή προβλήματα υγείας» για τα ζώα.

Το περιφερειακό Δικαστήριο του Όσλο έκρινε τη Δευτέρα ότι η εκτροφή των βραχυκεφαλικών (επίπεδων) σκύλων παραβιάζει το νόμο περί προστασίας των ζώων της σκανδιναβικής χώρας. Η απόφαση – ορόσημο απαγορεύει ουσιαστικά τις δύο εμβληματικές ράτσες σκύλων που προέρχονται από τη Βρετανία.

Πώς πάρθηκε η απόφαση - ορόσημο

Η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο από την Animal Protection Norway το 2018, η οποία μήνυσε το Norwegian Kennel Club (NKK), το Norwegian Cavalier Club, το Norwegian Bulldog Club και έξι εκτροφείς αγγλικών μπουλντόγκ και Cavalier King Charles Spaniels.

Τον Ιούλιο του 2021 το νορβηγικό κοινοβούλιο ψήφισε για την τροποποίηση της διατύπωσης της ρήτρας αναπαραγωγής στον νόμο περί καλής μεταχείρισης των ζώων της Νορβηγίας, λέγοντας πως η NKK, οι ομάδες κτηνοτρόφων και οι ιδιώτες κτηνοτρόφοι ήταν υπεύθυνοι για την αναπαραγωγή υγιών ζώων.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων υποστήριξαν με επιτυχία την απαγόρευση, λέγοντας ότι λόγω της ιστορίας της επιλεκτικής αναπαραγωγής στη χώρα, κανένα από τα ζώα που ζουν αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία δεν μπορεί να θεωρηθεί «υγιές». Επομένως, κανένα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ηθικά για λόγους αναπαραγωγής, υποστήριξαν.

Ο Åshild Roaldset, ο οποίος είναι επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης, είπε: «Αυτή είναι πρώτα και κύρια μια νίκη για τα σκυλιά μας», σύμφωνα με την The Telegraph.

«Είναι μια ιστορική ετυμηγορία που προσελκύει τη διεθνή προσοχή. Τα ανθρωπογενή προβλήματα υγείας του μπουλντόγκ είναι γνωστά από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αλλά τα σκυλιά έχουν το δικαίωμα να εκτρέφονται υγιή», είπε.