Άσκηση, φυσιολογικό σωματικό βάρος, υιοθέτηση διατροφικών συνηθειών. Αυτό είναι το τρίπτυχο πρόληψης του διαβήτη. Το 80% των περιπτώσεων Διαβήτη Τύπου ΙΙ μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και άσκησης.

Σήμερα εκτιμάται ότι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη στη χώρα μας αγγίζουν το 1 εκατομμύριο, αποτελώντας το 11% του πληθυσμού. Το 1970 οι ασθενείς με διαβήτη ανέρχονταν μόλις στο 2,8% των Ελλήνων, στοιχείο που δείχνει την εξέλιξη της νόσου και την επίπτωσή της στον πληθυσμό.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε αριθμούς

1. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: 188.076 (Ε10, Ε12, Ο24.0, Ο24.2, Ρ70.2)

2. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: 992.259 (Ε11, Ο24.1)

3. Σακχαρώδης διαβήτης κύησης: 7.035 (Ο24, Ο24.4, Ο24.9)

Σύνολο ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη: 1.187.370

Οι αριθμοί είναι αποκαρδιωτικοί παγκοσμίως. 425.000.000 άτομα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. 693.000.000 άτομα παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη το 2045. 374.000.000 έχουν προδιαβήτη, ενώ ο διαβήτης προκαλεί 4.000.000 θανάτους ετησίως.

Ο Διαβήτης τύπου ΙΙ και η σπουδαιότητα της μυϊκής ενδυνάμωσης

Η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και μπορεί εξίσου να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καθυστέρηση της εμφάνισής του. Η σωματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με ειδική διατροφή ήταν η μοναδική μορφή θεραπείας του διαβήτη την εποχή προ ινσουλίνης.

Παράλληλα, η άσκηση χαμηλώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας ΚΑΙ την ανάγκη για περισσότερα φάρμακα. Επίσης μειώνει και τους άλλους παράγοντες που απειλούν την καρδιά, όπως η πίεση, η παχυσαρκία και η χοληστερίνη.

Οστεογονική φόρτιση ενάντια στο Διαβήτη τύπου ΙΙ

Η Οστεογονική Φόρτιση είναι ιδανική. Καταφέρνει να ισχυροποιεί το μυ και να μεγεθύνει την πυκνότητά του, πολλαπλασιάζοντας τα μυοϊνίδιά του. Με αυτόν τον τρόπο πολλαπλασιάζονται και οι υποδοχείς της ινσουλίνης με αποτέλεσμα τον αυξημένο μεταβολισμό της γλυκόζης από το αίμα.

Η ενδυνάμωση του μυοσκελετικού συστήματος, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά πόνους στη μέση, στην πλάτη και στις αρθρώσεις, προβλήματα ισορροπίας, αλλά και την κακή στάση του σώματος. Επιπλέον, φέρεται να επιτυγχάνει βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αύξηση ενέργειας, μείωση πιθανότητας κατάγματος, εξάλειψη πόνων στους συνδέσμους και στις αρθρώσεις, ανάσχεση ή και αντιστροφή της οστεοπόρωσης, αλλά και μείωση των επιπέδων της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1C) στο αίμα (Διαβήτης Τύπου ΙΙ).

“Κλειδί” η άσκηση αντίστασης σύμφωνα με μελέτες

Πλέον εκτός από τους «κλασικούς» παράγοντες κινδύνου, όπως η διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, έχουν προστεθεί και άλλοι, όπως το χρόνιο στρες. Δίαιτα και άσκηση βοηθούν στην επίτευξη του γλυκαιμικού ελέγχου, ενώ παράλληλα ασκούν περαιτέρω ευνοϊκή επίδραση στη μείωση των επιπλοκών. Τόσο η αερόβια άσκηση, όσο και η άσκηση αντίστασης βελτιώνουν τη δράση της ινσουλίνης και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης, των λιπιδίων και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον οι ασκήσεις αντίστασης αυξάνουν την πυκνότητα των σκελετικών μυών.

Η OsteoStrong® μπορεί να βοηθήσει και στην πρόληψη και στη βελτίωση του Διαβήτη Τύπου ΙΙ

Υπάρχουν πολλές αποδεδειγμένα ασφαλείς προσεγγίσεις για τη θεραπεία του Διαβήτη Τύπου ΙΙ και της δυσλειτουργίας του μεταβολισμού. Ευτυχώς, αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό μεταξύ τους. Ωστόσο, όταν κρίνονται ως μονοθεραπείες, η OsteoStrong® αποδίδει καλύτερα από τα υπόλοιπα πρότυπα περίθαλψης ως προς τη μείωση της HbA1c (μακροπρόθεσμη μέτρηση γλυκόζης αίματος).

Σημαντικό είναι η οστεογονική φόρτιση να πραγματοποιείται τακτικά, έτσι ώστε τα οφέλη της να είναι διαρκή. Τα περισσότερα άτομα με Διαβήτη Τύπου ΙΙ μπορούν να ασκούνται με ασφάλεια λαμβάνοντας βέβαια τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπου αυτές απαιτούνται. Η συνεισφορά της οστεογονικής φόρτισης είναι θεμελιώδους σημασίας για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών.