Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των νέων αγροτών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα που τρέχει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο σύνολο της Δυτικής Ελλάδας έχουν πραγματοποιηθεί 2.244 συνολικά αιτήσεις, με τις περισσότερες από αυτές να προέρχονται από την Αιτωλοακαρνανία (985) και από την Ηλεία (690) και τις λιγότερες από την Αχαΐα, 569.

Οι αιτήσεις έχουν κατατεθεί στην Δυτική Ελλάδα και οι φάκελοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό εξέταση για να εγκριθούν ή όχι από την αρμόδια επιτροπή. Τα αποτελέσματα του προγράμματος αναμένονται να γίνουν γνωστά έως το τέλος του Μαρτίου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει αιτηθεί για το πρόγραμμα αυτό το ποσό των 80.420.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός της προκήρυξης αγγίζει τα 44.100.000 και το ποσοστό κάλυψης το 182,36%.

Ωστόσο, με βάση τα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Βασιλόπουλο, ο αριθμός των δικαιούχων νέων αγροτών της Δυτικής Ελλάδας αναμένεται να μεγαλώσει, καλύπτοντας τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις αιτήσεις στις υπόλοιπες περιφέρειες της επικράτειας.

Στόχος είναι να ενταχθούν όσο περισσότεροι δυνατόν νέοι αγρότες. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Δυτική Ελλάδα στην λίστα των αιτήσεων του προγράμματος που τρέχει σε όλες τις περιφέρειες κατατάχτηκε τρίτη αριθμητικά στην επικράτεια, αλλά ουσιαστικά πρώτη με βάση τον πληθυσμό της.


Γεωργική και αγροτική περιφέρεια

Οπότε η Περιφέρεια έχει μετατραπεί πλέον σε μια κυρίως γεωργική περιοχή που η οικονομία της στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον πρωτογενή τομέα, αποτέλεσμα που προφανώς έφερε η οικονομική κρίση που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα, κρίση που έκανε αρκετούς νέους να επιστρέψουν στα χωριά τους και στην ύπαιθρο.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος αυτού είναι να κρατήσει τους νέους στα χωριά, να τους δώσει κίνητρα για να αγαπήσουν τη γη και την ενίσχυση που χρειάζονται για να αποτελέσει η γεωργία την κύρια και βασική τους ενασχόληση.

Τάση που έχει ξεκινήσει από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, αλλά με ένα μεγάλο ποσοστό νέων αγροτών να τα παρατάει στη μέση. Όμως στην Δυτική Ελλάδα ενώ η τάση αυτή είναι με βάση τα στοιχεία του προγράμματος κάθε χρόνο αυξητική, οι περισσότεροι από τους νέους αγρότες δύσκολα αλλάζουν κλάδο.