Η ύφεση στην αγορά της Πάτρας συνεχίζεται εν μέσω εκπτώσεων και όλα δείχνουν ότι το 2022 αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και δεν αλλάξει κάτι θα είναι μία χρονιά λουκέτων και μαγαζιών που μη αντέχοντας άλλο θα κλείνουν.

Το σκηνικό των πρώτων ετών της οικονομικής κρίσης, όπου ακόμα και στις κεντρικές οδούς της πόλης έβλεπε κανείς περισσότερα κλειστά καταστήματα, με την επιγραφή ενοικιάζεται, παρά ανοικτά είναι αρκετά πιθανό να επαναληφθεί.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος, που ζει από κοντά όλη αυτή την κατάσταση, ως ενεργός επαγγελματίας βλέπει την πιθανότητα των λουκέτων αρκετά ορατή για τους επόμενους μήνες.

«Πέρα από την σχεδόν μηδενική κίνηση που υπάρχει στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας και στην γενικότερη αγορά, αυτό που θα πρέπει να αναφέρουμε, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων κρατήθηκε όρθιο και έμεινε ανοικτό λόγω της κρατικής στήριξης και των επιδομάτων που δόθηκαν κατά της πανδημίας.

Τα χρήματα αυτά ήταν ελάχιστα σε σύγκριση με τη μεγάλη ζημιά που έκανε ο κορωνοϊός και η πανδημία όμως αποτέλεσαν μία βοήθεια. Πλέον τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν. Και μαζί με αυτά τα χρήματα που δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει στον ορίζοντα κάποια προοπτική ανάπτυξης.

Οπότε αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι έρχονται μεγάλες ανατροπές και βόμβες στην αγορά μέσα στο επόμενο διάστημα».

Ούτε για προμήθειες...

Ο κ. Ζαφειρόπουλος το εξηγεί αυτό το σενάριο λέγοντας: «Υπάρχει η ενεργειακή κρίση. Τα μαγαζιά καλούνται να πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς, την ώρα που για τον ίδιο λόγο έχει αφαιρεθεί ένα σημαντικό μέρος της αγοραστικής τους δύναμης αφού τα χρήματα των νοικοκυριών έφυγαν για την ενέργεια.

Οι έμποροι, μη έχοντας από πουθενά στήριξη και μη έχοντας δουλειά, δεν έχουν δυνάμεις, δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν θα μπορεί ούτε να κάνει παραγγελίες για τις επόμενες προμήθειες τους. Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι υποχρεώσεις και οι οφειλές τρέχουν».

Οπότε το σενάριο των επικείμενων λουκέτων είναι αρκετά πιθανό, σε μία χρονιά που όπως πάνε τα πράγματα θα δείξει τις πραγματικές πληγές της πανδημίας, πληγές που έχουν μείνει ανοικτές στην αγορά.