Με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics (https://www.webometrics.info/en/transparent) το ΕΑΠ κατατάσσεται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των αμιγώς Ανοικτών Πανεπιστημίων, και την 5η θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών Ανοικτών Πανεπιστημίων.

Η συγκεκριμένη κατάταξη συντάσσεται με βάση τον αριθμό ετεροαναφορών (citations) του ερευνητικού έργου των καθηγητών και ερευνητών των Ιδρυμάτων. Ο εντοπισμός των ετεροαναφορών γίνεται μέσω της πλέον δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης ακαδημαϊκής βιβλιογραφίας, του Google Scholar και περιλαμβάνονται Πανεπιστήμια με τουλάχιστον 1.000 ετεροαναφορές.

Πιο ψηλά από το ΕΑΠ μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων βρίσκονται μόνο το Open University UK (στην 1η θέση), το Universidad Nacionalde Educacióna DistanciaUNED (στη 2η), το Universitat Obertade Catalunya (στην 3η θέση) και το Open University / OpenU niversiteit Netherlands (στην 4η θέση).

Ο συγκεκριμένος πίνακας κατάταξης, ο οποίος δημοσιεύθηκε για 13η φορά, περιλαμβάνει περίπου 4800 Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων 23 Ελληνικά και περίπου 140 αμιγώς Ανοικτά Πανεπιστήμια.

Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ όλων των Πανεπιστημίων βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Harvard από τις ΗΠΑ και στη 2η, 3η και 4η θέση τα επίσης αμερικάνικα Πανεπιστήμια Stanford, Berkeley και ΜΙΤ.
Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας με τα 20 πρώτα Ανοικτά Πανεπιστήμια παγκοσμίως.