Το ποσοστό της δημοτικότητας του πρωθυπουργού της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του, για χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών.

Συγκεκριμένα, αυτό συνέβη καθώς ο ίδιος, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον απόηχο της διαχείρισης του κύματος εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον της COVID-19, μόλις μερικούς μήνες από τις ομοσπονδιακές εκλογές, όπως έδειξε σήμερα, μία δημοσκόπηση ευρείας απήχησης.

Η δημοτικότητα του Μόρισον στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2020

Μία δημοσκόπηση (Newspoll) που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας «The Australian» έδειξε ότι η ικανοποίηση για την απόδοση του Μόρισον, μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες στο 39% τον Ιανουάριο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό της δημοτικότητας του Μόρισον από τον Μάρτιο του 2020, όταν ο ίδιος, είχε βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής για την αντίδρασή του απέναντι στις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Από τότε, το ποσοστό της δημοτικότητας του Μόρισον κατέγραψε ρεκόρ ανόδου, μετά το κλείσιμο των συνόρων της Αυστραλίας και την ανακοίνωση αρκετών προγραμμάτων οικονομικής υποστήριξης για τους ανθρώπους που επλήγησαν από τα λοκντάουν για την COVID-19, τα οποία βοήθησαν στην αντιμετώπιση της ταχείας εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα.

Ωστόσο, σήμερα, η Αυστραλία βρίσκεται αντιμέτωπη με το χειρότερο ξέσπασμα των κρουσμάτων, εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον, με αυξημένο αριθμό περιστατικών που έχουν κατακλείσει τα νοσοκομεία και δοκιμάζουν την αντοχή των υγειονομικών υποδομών. Επίσης, τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού έχουν ως συνέπεια, να υπάρχουν άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, προκαλώντας τον εκνευρισμό των Αυστραλών.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι η υποστήριξη στη συντηρητική κυβέρνηση του συνασπισμού του Μόρισον μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018 που ο ίδιος έγινε πρωθυπουργός της χώρας, μετά την απομάκρυνση του προκατόχου του, από μια ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε σε κομματικές γραμμές.
Το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας προηγείται στις δημοσκοπήσεις

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Φιλελεύθερου-Εθνικού Κόμματος εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων με ποσοστά 44%-56% έναντι των ποσοστών 47%-53% που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Αν το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αναχθεί σε μία υπόθεση διεξαγωγής εκλογών, το κεντρο-αριστερό Εργατικό Κόμμα θα νικούσε με «μία μεγάλη πλειοψηφία» όπως έδειξε η ίδια δημοσκόπηση, ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός θα έχανε περισσότερες από 25 έδρες, με μία διακύμανση ποσοστού 7% επί των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2019.

Ο Μόρισον, πρέπει να προκηρύξει τη διεξαγωγή ομοσπονδιακών εκλογών μέχρι το Μάιο, ενώ προηγείται ακόμη του βασικού αντιπάλου του, ηγέτη των Εργατικών Άντονι Αλμπανέζε με τη διαφορά να καταγράφεται τώρα στο 43%-41%, έναντι του ποσοστού 45%-36% υπέρ του Μόρισον, τον προηγούμενο μήνα.

Για πρώτη φορά, το Εργατικό Κόμμα καταγράφηκε ως το καλύτερο κόμμα για να οδηγήσει τη χώρα εκτός της πανδημίας.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα, από την Τρίτη μέχρι την Παρασκευή.