Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που είναι να γίνουν στο Ρωμαϊκό Ωδείο, το έργο που είναι να προχωρήσει στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων μέσα στα επόμενα χρόνια, αφήνουν την Πάτρα θεατρικά γυμνή.

Μια πόλη θεατρική που έχει όμως μεγάλη έλλειψη θεατρικών υποδομών, τόσο σε κλειστούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους, με κυριότερες από αυτές την απουσία ενός μεγάλου θεάτρου.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω από τη στιγμή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η Πάτρα θα μείνει χωρίς θέατρο, τόσο το καλοκαίρι, όσο και τον  χειμώνα; Το έργο για την ανακατασκευή του Εργοστασίου Τέχνης "Θάνος Μικρούτσικος" θα πρέπει να τρέξει άμεσα και να προχωρήσουν οι όλες διαδικασίες.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, μέσα στο επόμενο διάστημα είναι να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο που θα αναλάβει το έργο αφού η δημοπράτηση και οι σχετικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί.

Το Εργοστάσιο Τέχνης μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική θεατρική λύση για την Πάτρα τους καλοκαιρινούς και τους χειμερινούς μήνες, εφόσον γίνει η ανακατασκευή και αξιοποιηθεί ο περιβάλλοντας χώρος του.

Η μελέτη του έργου πάνω στην οποία θα στηριχθεί ο ανάδοχος που βγει από τον διαγωνισμό είναι έτοιμη και περιλαμβάνει ολοκληρωτικές παρεμβάσεις στο κτίριο, αλλά και αναδιαρθρώσεις τους χώρους του.

Το Εργοστάσιο Τέχνης έχει χωρητικότητα 800 με 900 θεατές. Είχε κατασκευαστεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006, κράτησε για λίγο μετά εγκαταλείφτηκε αφού πρώτα λεηλατήθηκε από αγνώστους που έκλεψαν μέχρι και τα κλιματιστικά του.


Από τότε είναι σε αυτή την κατάσταση που το βλέπουμε σήμερα.

Τελευταία ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει προχωρήσει σε κάποιες παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του και έτσι τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται συναυλίες και χορευτικές παραστάσεις. 

Μάλιστα μετά τον πρόωρο θάνατο του μεγάλου Πατρινού μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου ο δήμος και η πόλη έδωσε στο Εργοστάσιο Τέχνης το όνομα του. Όμως το κτίριο παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο.

Οι εργασίες εφόσον βγει στον αέρα ο διαγωνισμός και δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι του τρέχοντος έτος έτσι ώστε το έργο να έχει ολοκληρωθεί έως στο τέλος του 2023. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και από πόρους του Δήμου.