Μπορεί οι διακοπές ρεύματος σε σπίτια και νοικοκυριά να συνεχίζονται από την ΔΕΔΗΕ, κυρίως από λογαριασμούς που εκκρεμούν εδώ και αρκετούς μήνες και οικογένειες που δεν έχουν κατορθώσει να ανταποκριθούν ούτε στις δόσεις των διακανονισμών.

Όμως από την άλλη είναι γεγονός ότι στους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ οι επιδοτήσεις που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει να φαίνονται στους εκκαθαριστικούς και δίνουν μια ανάσα στα νοικοκυριά μπροστά από αυτό το κύμα της ακρίβειας που έχουν να αντιμετωπίσουν.

Πράγματα οι λογαριασμοί έρχονται "φουσκωμένοι", αλλά με τις επιδοτήσεις που έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται γλιτώνουν τα νοικοκυριά από ένα σημαντικό επιπλέον ποσό που θα έδιναν, αν δεν υπήρχαν αυτές.

Το ποσό αυτό που γλιτώνει ένα νοικοκυριό ξεκινάει από τα 100 και φτάνει έως τα 180 με 200 ευρώ. Σπίτια δηλαδή που θα έπρεπε να πληρώσουν ένα ποσό των 300 και των 400 ευρώ τους έρχεται ένας εκκαθαριστικός λογαριασμός τετράμηνου πιο μειωμένος.

Οι επιδοτήσεις έτσι έχουν κάνει την κατάσταση κάπως διαχειρίσημη για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μια μέση ενέργεια ηλεκτρικού ρεύματος και ασφαλώς τα πράγματα είναι ακόμα πιο βατά για τα νοικοκυριά που είναι στο ΚΕΑ.

Μη διαχειρίσιμο το κόστος για τις επιχειρήσεις

Όλα όμως τα παραπάνω δεν ισχύουν για τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν πολλαπλάσια ενέργεια λόγω της φύσης της λειτουργίας τους. Εκεί οι επιδοτήσεις πάνω στο θέμα του ρεύματος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, δεν κάνουν και πολλά πράγματα.

Είναι τόσο υψηλοί οι λογαριασμοί που έρχονται στις επιχειρήσεις που κάνουν το κόστος μη διαχειρίσιμο για αυτές. Αξίζει να αναφέρουμε τα πιο υψηλά νούμερα στους εξοφλητικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ παρατηρούνται πλέον στην ρήτρα αναπροσαρμογής που δεν την αγγίζουν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

Η τελευταία αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, εφαρμόζοντας καινούργιες ευνοϊκές ρυθμίσεις και επιδοτήσεις για τα νοικοκυριά κυρίως, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Το αν αυτές σταθούν αρκετές για να ελαφρύνουν κάπως το κόστος του ρεύματος που εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης έχει φτάσει στα ύψη, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.