Η εστίαση επιστρέφει στην κανονικότητα και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης που ήταν κλειστά εδώ και πάνω από ένα μήνα ανοίγουν και πάλι.

Η άρση της απαγόρευσης της μουσικής και το τέλος του περιορισμένου ωραρίου είναι τα μέτρα που παύουν και δίνουν την δυνατότητα στα μαγαζιά του κλάδου να λειτουργήσουν ξανά με μία σχετική κανονικότητα.

Αυτό που προβληματίζει άπαντες στον χώρο της εστίασης και ειδικότερα στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης έχει να κάνει με το μέτρο για την απαγόρευση των όρθιων. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου είναι ένα μέτρο που επί της ουσίας δεν μπορεί να τηρηθεί.

Ο φόβος τους είναι μήπως το μέτρο αυτό αποτελέσει αφορμή για νέα πρόστιμα στον κλάδο, τη στιγμή που τα περισσότερα μαγαζιά υπολειτουργούν είτε λόγω της πεσμένης κίνησης, είτε λόγω των μέτρων που υπήρχαν μέχρι ώρα.

Τα πρόστιμα άλλωστε που έπεσαν σε δύο καταστήματα εστίασης για τη μουσική, δείχνουν ότι οι έλεγχοι από την αστυνομία θα συνεχιστούν και μάλιστα θα είναι αρκετά αυστηρή. Σε κάθε περίπτωση η εστίαση αντιμετωπίζει την επιστροφή στην μουσική και στο ελεύθερο ωράριο με μια συγκρατημένη αισιοδοξία και έναν προβληματισμό.

Οι πληγές για τα καταστήματα και τα μαγαζιά μένουν, δεν φεύγουν και οι απώλειες όλο αυτό το διάστημα από κάθε μορφή εστίασης ήταν μεγάλες αφού είναι χαρακτηριστικό ότι η εστίαση από τον Νοέμβριο και μετά εμφάνισε μια πτώση στην κίνηση πάνω από 30%.


Αντίμετρα, ακρίβεια και καρναβάλι

Εξάλλου τα αντίμετρα που είχε ζητήσει ο κλάδος για όλη αυτή τη ζημιά που είχε υποστεί δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει την διάθεση για να συνεχίσει να δίνει κάποια από τα μέτρα στήριξης, παρόλο που η πανδημία και οι συνέπειες της είναι εδώ και παραμένουν στην πραγματικότητα των μαγαζιών.

Τέλος, οι ανατιμήσεις στα προϊόντα και στις πρώτες ύλες, αλλά κυρίως η εκτόξευση του ύψους των λογαριασμών ρεύματος που έρχονται στα μαγαζιά, είναι τόσο μεγάλες που δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για χαμόγελα και αισιοδοξία. Το αντίθετο θα λέγαμε.

Ειδικά σε μία Πάτρα που χάνει και αυτό το καρναβάλι της το οποίο θα ήταν ένα σωσίβιο για τα μαγαζιά σε περίπτωση που γινόταν κανονικά, με όλες τις εκδηλώσεις του και με επισκέπτες να έρχονταν στην πόλη.