Πτώση των εμβολίων είχαμε την περασμένη εβδομάδα σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Από τα 2.800 με 2.900 που ήταν ο μέσος όρος των εμβολίων που γίνονταν σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο αριθμός αυτός είχε μια σταδιακή φθίνουσα πορεία.

Έπεσε στα 2.200 με 2.300, ενώ τις τελευταίες τρεις μέρες παρουσίασε μία ακόμα μεγαλύτερη πτώση, φτάνοντας τα 1.700 με 1.900 την ημέρα. Η φθίνουσα πορεία αυτή την εμβολίων, σε μία χρονική περίοδο μάλιστα που τα μέτρα χαλαρώνουν, έχει ανησυχήσει τις υγειονομικές αρχές της περιοχής και τους επιστήμονες.

Οι τελευταίοι κρούουν το… καμπανάκι για αύξηση των εμβολίων, έτσι ώστε να προστατευθεί ο κόσμος και ειδικότερα οι ηλικίες άνω των 60 που εξακολουθούν να αντιστέκονται και να μην το κάνουν, παρά το πρόστιμο που υπάρχει.

Η αντίσταση αυτή φαίνεται και από τους αριθμούς των πρώτων και των δεύτερων δόσεων που γίνονται. Ο αριθμός τους κυμαίνεται σε ένα αρκετά χαμηλό επίπεδο, δεν ξεπερνάει τις 300 με 400 τη μέρα και οι περισσότερες από το σύνολο των εμβολίων που γίνονται σε καθημερινή βάση αφορούν πάντα την αναμνηστική δόση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των πλήρως εμβολιασμένων είναι στους 203.000, ποσοστό που υπολείπεται τουλάχιστον δέκα ποσοστιαίων μονάδων για να φτάσει το 85% που απαιτεί πλέον το τοίχος της ανοσίας.

Ωστόσο, για να προστατευθεί κανείς από τον ιό και να θωρακίσει τον οργανισμό του από το ενδεχόμενο της βαριάς νοσηλείας, απαιτείται να γίνει άμεσα και η τρίτη δόση. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα θετικά κρούσματα που εντοπίζονται πλέον στην Αχαΐα το 85% αφορά την μετάλλαξη Όμικρον και μόλις το 15% την Δέλτα. Γεγονός που δείχνει ότι η Όμικρον επικρατεί, κάτι που, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες είναι θετικό για το ξεπέρασμα της πανδημίας. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό…