Μπορεί οι οδηγίες για την καραντίνα, με βάση τα πρωτόκολλα που ισχύουν πλέον, να κρατούν πέντε ημέρες, όμως στην πράξη αυτό ακυρώνεται.

Η πλειοψηφία των γιατρών, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε και σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό Max Fm η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας Άννα Μαστοράκου, συμβουλεύει τους ασθενείς να κάθονται σε καραντίνα δέκα μέρες.

Σύμφωνα με το σύνολο σχεδόν των γιατρών και της επιστημονικής κοινότητας που ασχολείται με το θέμα του covid, το ιικό φορτίο δεν είναι πεσμένο στις πέντε μέρες, κατά συνέπεια ο ασθενής μπορεί να μεταδώσει τον ιό στους γύρω του.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε άλλωστε προ ημερών ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του ΠΓΝΠ και διευθυντής της αντίστοιχης κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Αργύρης Τζουβελέκης, μελέτη που είχε γίνει προ όμικρον έδειξε ότι ακόμα και σε εμβολιασμένους το ιικό φορτίο σε όσους νοσούν πέφτει μετά από την έκτη μέρα.

Επιπλέον υπάρχει και κάτι ακόμα πάνω στο θέμα της χρονικής διάρκειας της καραντίνας. Κανείς δεν ξέρει αν έχει μολυνθεί από την Όμικρον ή από την Δέλτα, παρά μόνο όταν το δείγμα σταλεί σε αντίστοιχα εργαστήρια μοριακού ελέγχου στην Πάτρα ή στην Αθήνα.

Κατά συνέπεια το να βγει κανείς πέντε μέρες αφού νοσήσει έξω από το σπίτι του και να πάει στην εργασία του είναι τουλάχιστον ριψοκίνδυνο. Ρίσκο που είναι ακόμα μεγαλύτερο όταν μιλάμε για υγειονομικούς που εργάζονται σε χώρους όπως αυτοί των νοσοκομείων.

Θέμα στους εργασιακούς χώρους

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει προβλήματα και στους εργασιακούς χώρους. Οι νοσούντες ακούγοντας τους γιατρούς τους ζητούν να επιστρέψουν στις δέκα και όχι στις πέντε ημέρες που λέει το πρωτόκολλο.

Στους περισσότερους εργασιακούς χώρους υπάρχει κατανόηση και το αίτημα τους γίνεται δεκτό αφού υπάρχει και ο φόβος της διασποράς μεταξύ των εργαζομένων. Όμως όχι σε όλους. Με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Γιατροί πάντως συνιστούν στον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν με ακρίβεια τα μέτρα αφού το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και οι νοσηλείες σε ένα υψηλό επίπεδο.