Μήπως αποφεύγετε τα τυριά, για να κρατήσετε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης; Ανησυχείτε ότι το να τρώτε τυρί είναι κακό για εσάς; Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε!

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τη χοληστερόλη από την κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων τυριού, όπως αναφέρει το iatropedia.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (UCD) εξέτασαν τον αντίκτυπο που είχαν τα γαλακτοκομικά τρόφιμα στην υγεία 1.500 Ιρλανδών.
Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τυριού ΔΕΝ οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης

Γνωστή και ως “κακή χοληστερόλη”, η LDL χοληστερόλη είναι ένας κοινός παράγοντας καρδιακών παθήσεων λόγω της ιδιότητάς της να προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

“Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι οι εκείνοι που έτρωγαν πολλά τυριά είχαν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λίγο ή καθόλου τυρί, αλλά δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα LDL χοληστερόλης τους”, είπε η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Emma Feeney του UCD.

“Πρέπει να λάβουμε υπόψη όχι μόνο τα καθαυτά θρεπτικά συστατικά αλλά και το γενικό πλαίσιο διατροφής στο οποίο τα τρώμε. Επομένως δεν παίζει ρόλο μόνο η κάθε τροφή ξεχωριστά, αλλά και οι υπόλοιπες τροφές που τρώμε”, πρόσθεσε η ίδια.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είχαν παραδόξως υψηλότερη χοληστερόλη από εκείνους που δεν έτρωγαν!