Στην διαδικασία χορήγησης των αντιικών φαρμάκων στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες που εγκρίνεται η συγκεκριμένη θεραπεία, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα, στο πλαίσιο των εξελίξεων γύρω από την πανδημία.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι κάποιος που διαγιγνώσκεται θετικός στον κοροναϊό είτε με rapid ή με μοριακό τεστ και εφόσον έχει κάποια συμπτώματα πριν περάσουν ημέρες, στην αρχή της νόσου, τον βλέπει ο γιατρός του και εφόσον αυτός κρίνει ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου, κάνει την αίτηση όπως γινόταν με τα μονοκλωνικά, που πηγαίνει στην σχετική πλατφόρμα και στην επιτροπή που κρίνει αν πράγματι πρέπει ο ασθενής να τα πάρει.

Απάντηση σε 24 ώρες με sms
Η απάντηση δίνεται μέσα σε 24 ώρες και φτάνει με sms και στον γιατρό που συνταγογραφεί και στον ασθενή που πρόκειται να πάρει τα φάρμακα. «Από κει και πέρα, με το που πάρει την έγκριση ο ασθενής, μπαίνει στο ίντερνετ με τους κωδικούς του taxisnet, υπογράφει ότι θέλει να πάρει τα φάρμακα, γιατί έχουν μεν έγκριση στην Αγγλία αλλά δεν έχουν τελειώσει με τον EMA, άρα πρέπει να δοθούν με συγκατάθεση του ασθενούς. Στην συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, επιβεβαιώνεται η διεύθυνση και τα φάρμακα είναι στο σπίτι του μέσα σε 24 ώρες».

Διευκρίνισε η κ. Γκάγκα, ότι τα αντιικά χορηγούνται σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν, ανοσοκατεσταλμένοι, χημειοθεραπευόμενοι, με ιστορικό καρκίνου συμπαγούς οργάνου τον τελευταίο χρόνο. Είναι ουσιαστικά οι ίδιες ομάδες που υπήρχαν για τα μονοκλωνικά, για μεγάλες ηλικίες, με συνυπάρχοντα προβλήματα και δεν δίνονται σε άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς και σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Ανησυχία για τον υψηλό αριθμό θανάτων
Ερωτηθείσα για το ζήτημα του υψηλού αριθμού θανάτων, η κ. Γκάγκα επεσήμανε ότι με στοιχεία που προκύπτουν από την καθημερινή επιτήρηση των θανάτων «60 άνθρωποι είναι άνω των 80 ετών που καταλήγουν έως και 102-104 ετών που έχουν και συνυπάρχοντα προβλήματα. Πολλά άλλα άτομα έχουν πολλά προβλήματα υγείας, άρα είναι πολύ πιο ευάλωτοι.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν κάνουν πνευμονία, δεν είναι στις εντατικές. Σε αυτές τις ηλικίες ένα ήπιο κρυολόγημα απορρυθμίζει την καρδιακή τους λειτουργία, την νεφρική λειτουργία. Δεν είναι οξείς θάνατοι που χρειάζονται μονάδα, όπως άνθρωποι ανοσοεπαρκείς».

Ακόμη προσέθεσε ότι «άλλες χώρες πιθανότατα αυτούς τους θανάτους τους βάζουν σαν φυσιολογικούς θανάτους και όχι σαν θανάτους κόβιντ. Εμείς από την αρχή, όποιος μπαίνει στο νοσοκομείο με θετικό τεστ, θεωρείται εισαγωγή κόβιντ εκτός αν το θετικό τεστ είναι τυχαίο για κάποιον άνθρωπο που εισάγεται μετά από κάποιο ατύχημα, κάποιο τροχαίο. Ανά εκατομμύριο κατοίκους έχουμε λιγότερους θανάτους από όσους έχει η Αγγλία, η Ιταλία. Αυτό τον καιρό έχουμε μεγαλύτερη θνητότητα και στην Ελλάδα έχομε μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού ειδικά στις περιοχές που έχουμε περισσότερους θανάτους, δηλαδή οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι».

«Όποιος έχει συμπτώματα να βλέπει έγκαιρα γιατρό»
Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας τόνισε ακόμη, ότι πρέπει όποιος έχει συμπτώματα να βλέπει έγκαιρα γιατρό, σημειώνοντας ότι ειδικά στην βόρειο Ελλάδα αργούν πάρα πολύ να πάνε στα νοσοκομεία. Όπως περιέγραψε, πολλές φορές ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώνονται στα επείγοντα και καταλήγουν εκεί, καθώς φτάνουν να πάνε μετά από 7-10 ημέρες στο νοσοκομείο. «Κάνει έντονη αναπνευστική ανεπάρκεια σε ανθρώπους χωρίς να το καταλαβαίνουν Πολλές φορές χρειάστηκε να διασωληνώσουμε ασθενή και να μας ρωτάει γιατί τον διασωληνώνουμε αφού αισθάνεται καλά».

Τέλος, η κ. Γκάγκα ανακοίνωσε ότι όσοι είχαν συνταγές που λήγουν αυτή την εβδομάδα και δεν μπόρεσαν να τις εκτελέσουν, παρατείνεται η ισχύς τους μέχρι την άλλη Δευτέρα.