Σε ρεαλιστικό περιβάλλον θα γίνει η εκπαίδευση των Βούλγαρων πιλότων στα F-16, από στελέχη της Lockheed Martin Corp. Το επόμενο διάστημα, η Βουλγαρία θα παραλάβει προσομοιωτές μαχητικών αεροσκαφών, για να γίνει η εκπαίδευση. Οι πιλότοι θα μετέχουν τόσο σε εθνικές όσο και σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές.

Το 2019, η βουλή της Βουλγαρίας επικύρωσε συμβάσεις ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων λέβα για την αγορά οκτώ μαχητικών F-16 Block 70 από τις ΗΠΑ για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας και την πρόβλεψη σχετικού εξοπλισμού και τεχνικής υποστήριξης. Το 2023 αναμένεται να παραδοθούν τα πρώτα έξι μαχητικά, ενώ τα δύο τελευταία στο α’ τρίμηνο του 2024. Η χώρα σκοπεύει να αγοράσει επιπλέον οκτώ αεροσκάφη.

Η Βουλγαρία βρίσκεται μεταξύ των πρώτων κρατών που αποκτούν μαχητικά F-16 Block 70 και θα παραλάβει, επίσης, προσομοιωτές εκπαίδευσης με την πιο σύγχρονη και πλέον προηγμένη παραμετροποίηση, επισήμανε η Lockheed Martin, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο.

Το περιβάλλον προσομοίωσης των F-16 αναπαράγει όλα τα συστήματα και τους αισθητήρες. Το σύστημα εκπαίδευσης διαθέτει δυνατότητες δικτύωσης που επιτρέπει στους πιλότους να εκπαιδεύονται μαζί σε διάφορα σενάρια, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι τελευταίας γενιάς προσομοιωτές των F-16 της Lockheed Martin επιτρέπουν στους πιλότους να εκπαιδεύονται σε ένα πλήρως ρεαλιστικό περιβάλλον, το οποίο διασφαλίζει την ετοιμότητα στις αποστολές, δήλωσε ο Τσόνσι Μάκιντος, αντιπρόεδρος Εκπαίδευσης και Επιμελητείας της Lockheed Martin.