H πανδημία, η καραντίνα και όλο αυτό που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια μπορεί να γίνει έμπνευση καλλιτεχνική και να δημιουργήσει υπέροχα projects τα οποία έχουν την δυναμική να μας παρουσιάσουν πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης που μέχρι τώρα ήταν στο σκοτάδι και δεν γνωρίζαμε.

Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει στην περίπτωση του #COVereD, μιας χορογραφικής ταινίας που εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε η Πατρινή χορογράφος, Κωνσταντίνα Ντιναπόγια.

Μια ταινία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της καραντίνας και η οποία μέσα σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα έχει πάρει μέρος ήδη σε πέντε φεστιβάλ (Athens Video Dance Project12, Cine AB/Technopolis of Athens, Cine Kalisperitis, Petit Paris d'Athenes).

Μάλιστα, το φιλμ κατόρθωσε και διακρίθηκε σε ένα διεθνή διαγωνισμό ταινιών, με τη ονομασία Film Olympiad, παίρνοντας το ασημένιο μετάλλιο, δηλαδή την δεύτερη θέση στην κατηγορία Experimental.


#COVereD trailer - KINHMATOΓΡΑΦΟΣ ΑΒ

Η ταινία, σύμφωνα με τα όσα μας εξηγεί η εμπνεύστρια της, αποτελείται ουσιαστικά από 15 video dance έργα με κοινή θεματική την πανδημία και η διάκριση που πήρε σε έναν σημαντικό διεθνή διαγωνισμό δείχνει ότι η χώρα έχει ξεκινήσει να αποκτά μια σημαντική δυναμική και στην τέχνη του screen dance.

«Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και πήραμε μία σημαντική διάκριση σε έναν διεθνή διαγωνισμό ταινιών, στον οποίο αναμετρηθήκαμε με πολλές χώρες παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα βρεθήκαμε αντιμέτωποι με 25 χώρες, ανάμεσά τους ΗΠΑ, Αργεντινή, Ινδία, Κίνα, Ιράν, Νότια Κορέα, Ινδονησία, Μπενίν, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ρωσία (και άλλες)» αναφέρει η Κωνσταντίνα Ντιναπόγια για την επιτυχία του φιλμ της.

«Η ικανοποίησή μας σαφώς πολλαπλασιάστηκε όταν πληροφορηθήκαμε πως το έργο μας αναμετρήθηκε σε αυτόν τον ιδιαίτερου χαρακτήρα διαγωνισμό, στην φάση των knock-out με την ταινία μικρού μήκους "Feeling Through" του Doug Roland από τις ΗΠΑ.

Αυτή η ταινία υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ το 2021, έχει βραβευτεί σε κορυφαία φεστιβάλ διεθνώς και απέσπασε έξι χρυσά μετάλλια στο 5ο Film Olympiad Grand Prix. Οπότε καταλαβαίνετε το υψηλό επίπεδο των συμμετοχών στον φετινό διαγωνισμό».


Το έργο αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός τρίμηνου διαδικτυακού σεμιναρίου που συντόνισε η ίδια, εξ αποστάσεως, με τους συμμετέχοντες να βρίσκονται στους δικούς τους χώρους και αυτό από μόνο του είχε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή δυσκολία. «Αυτό που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι δεν εστιάσαμε μόνο στην αρνητική πλευρά της πανδημίας.

Κάθε άλλο. Προσπαθήσαμε και ανακαλύψαμε μέσω της έρευνας μας ότι η κατάσταση αυτή έχει μεν πολύ σκοτεινά σημεία, ταυτόχρονα όμως μας αναγκάζει σε μια αναμέτρηση με τον εαυτό μας που μπορεί να μας εξυψώσει, να μας κάνει να δούμε πιο βαθιά μέσα μας, να αφυπνίσει την δημιουργικότητα και το συναίσθημά μας.

Η συγκυρία μας δίνει την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα πιο απλά πράγματα της ζωής όπως το να εκτιμήσουμε την επαφή με τον συνάνθρωπό μας. Δέκα καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Πορτογαλία συντονίζονται για τη δημιουργία ενός cine-dance.

Δίνουν τη δική τους ανάγνωση στην πανδημία και αυτό ίσως είναι που ιντριγκάρει τον θεατή σε τέτοιο βαθμό. Ο κάθε δημιουργός θέτει τα δικά του ερωτήματα στους θεατές χωρίς να καθοδηγεί. Το κοινό μπορεί να αναρωτηθεί, να προβληματιστεί και να ανακαλύψει τις δικές του απαντήσεις».


Αξίζει να αναφέρουμε ότι το #COVereD ήταν υποψήφιο επίσης και στην Best Message κατηγορία του Film Olympiad.

Το ταξίδι έτσι και αλλιώς για το έργο αυτό που έχει ένα έντονο Πατρινό χρώμα αφού εκτός από την δημιουργό του συμμετέχουν και αρκετοί Πατρινοί καλλιτέχνες, συνεχίζεται σε νέα φεστιβάλ και διαγωνισμούς.

Σκηνοθεσία/Χορογραφία: Κωνσταντίνα Ντιναπόγια

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παναγιώτα Ντιναπόγια

Performers/Δημιουργοί: Αθηνά Γερανίου, Ανναθαλία Καράμπελα, Δημήτρης Ματρακίδης, Διονυσία Κοροβέση, Κωνσταντίνα Ντιναπόγια, Μυρτώ Κρασάκη, Νίκη Μπότη, Nίκολα Μικέλη, Joana Pinto, Gisela Ferreira, Alexandra Mateus, Matilde Tarrinha.

Shooting / Footage credits: Βασίλης Ρέκκας, Γιώργος Ξανθάκης, Ελένη Ροκκά, Ζένια Καραμπουρνιώτη, Ζέτα Σπυράκη, Mário Martins Fonseca, Roxana Iancovoi.

Μετάφραση: Αθηνά Γερανίου.