Ψάχνουν να βρουν χυτήριο για τον φανοστάτη της πλατείας Γεωργίου στον δήμο Πατρέων, αλλά αυτό δεν είναι κάτι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

Θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις που θα εγγυούνται ότι δεν θα αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του φανοστάτη και κυρίως αυτά που αποτελούν σημεία αναφοράς τα οποία αναδεικνύουν την μοναδικότητα του. Για αυτόν τον λόγο ο φανοστάτης εδώ και αρκετό καιρό έχει απομείνει γυμνός. 

Ουσιαστικά, σύμφωνα με τα όσα μας λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρήστος Κορδάς, οι εργασίες που θα πρέπει να γίνουν θα είναι στην κατεύθυνση που γίνονταν παλαιότερα, τότε που είχε κατασκευαστεί ο φανοστάτης και ακριβώς αυτό είναι το δύσκολο της όλης υπόθεσης.

Οι εργασίες στα σύγχρονα χυτήρια έχουν αλλάξει άρδην και αυτό είναι φυσιολογικό, αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ο συγκεκριμένος φανοστάτης έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οπότε είναι δύσκολο στην σύγχρονη εποχή να βρει κανείς ένα χυτήριο που να εργάζεται με τον τρόπο που λειτουργούσαν πριν από έναν αιώνα και.

Το πράγμα που έχει κάνει γρίφο την ανακατασκευή του φανοστάτη είναι ότι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, κατά συνέπεια απαγορεύεται να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση που να αλλοιώνει τον χαρακτήρα του.

Οι φανοστάτες αυτοί είχαν μπει το 1878, είχαν κατασκευαστεί στο Παρίσι και ήταν 13 στον αριθμό, ο καθένας τους με πέντε φανάρια. Από τους 13 έχουν διασωθεί μόνοι οι δύο με τον έναν να έχει σπασμένο βραχίονα και στον άλλο να έχει απομείνει μόνο ο στύλος. 

Ο δήμος ψάχνει για το έναν από αυτούς φανάρια, σαν και αυτά που είχε (και αυτό είναι το δύσκολο), ενώ θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις για την αντικατάσταση του άλλου. 

Άλλωστε είναι και αυτοί ένα από τα άγνωστα στον περισσότερο κόσμο σημεία αναφοράς που υπάρχουν στην πλατεία Γεωργίου, μια πλατεία που κάποτε έβγαζε προς τα έξω την ακμή και τον πλούτο αυτής της πόλης.